tisdag 29 juli 2014

Dag 8: Tjällsö-Vallerö

Distans: 21 km
Medelhastighet: 5.0 km/h
Total distans: 157 km
Dagssnitt: 19.6 km/dag
Vind: 7 m/s SV

Det är svalare på nätterna nu och det har börjat blåsa lite mer. Perfekta förhållanden för att sova bra, vilket jag gjorde non-stop fram till kl. 7, men drog mig sen ytterligare ett par timmar. Skönt att inte behöva skynda. Ingen världsrekordfart på mina morgonrutiner idag, tar det ordentligt lugnt. Ett äldre par i båt glider upp i viken där jag har mitt tält. Dom kommer direkt fram för att prata kajak och vill sen bjuda på kaffe innan jag ska åka. Härliga människor, tänk om alla man möter kunde vara som dom.
Går på utsidan av Tjällsö och Storön, sen i sydostlig riktning mot Islandsberg. Håller mig intill land och hör att en båt modell större närmar sig i typ 4-5 knop.
"POSITION!!??", ropar mannen märkbart irriterad. Undrar först vad han menar men förstår att han vill veta vart jag ska paddla. Ser han inte att jag står still väldigt nära land, det är ju bara att köra förbi och jag är inte ens i hans färdriktning. Riktigt otrevlig verkar han också.
"VA!??", ropar jag tillbaka.
"JA, VART SKA DUU??!!", på riktigt vräkig göteborska.
"Jag är ju här, tagga ner lite!", svarar jag.
"VADÅ TAGGA NER, JAG UNDRA JU BARA VART DU SKA!", och så kör han och den medföljande damen vidare. Från att på morgon ha träffat riktigt goa människor till att stöta ihop med dessa rötägg gick på bara halvtimmen, snabba kast.
Stannar till på Körholmen för lunch. Baldersbrån står i full blom och jag konstaterar att det finns många bra och flacka klippor lämpade för tält. Ett par i kajaker kommer till ön precis när jag sitter och klubbar bakom en sten. Blir lite nyfiken och går dit, efter att jag är klar då förståss. Amerikanare som vill se Västkusten visar det sig. Glada lirare och så där typiskt amerikanskt trevliga som gör att man blir på gott humör.
 
Baldersbrå på Körholmen
 
Jag hoppar i kajaken och kör utanför Säingarna (konstigt namn) rakt söderut. Sydvästlig vind runt 7 m/s, vågorna börjar bygga på när jag är ca. 1km rakt västerut från Islandsberg. Vill inte gå nära där när det både är farled och skaplig sjö, det brukar bara betyda en massa vågor som studsar åt alla håll, nä då är det bättre o vara lite längre ut där vågorna är mer definierade. När jag passerat Islandsberg vrider jag kajaken rakt österut och surfar på vågorna förbi farleden och in mellan Islandsberg och Jonsborg. Har aldrig varit här tidigare, så bäst att se vad som finns. Grunt grunt och massor med gräsplättar för tältning. Hela Jonsborg har många bra platser både inne i viken på norra sidan samt utanför på sydsidan. Måste testas, men inte idag för nu vill jag till Vallerö. En riktig favorit med vita långgrunda sandstränder och många bra gräsplättar. Misstänker ön kommer vara full med kajaker, men när jag får kämpa i den hårda vinden hela vägen från Stocken inser jag att det säkert inte är så många på Vallerö utan kanske bara någon enstaka inbiten paddlare som mig själv, och dom brukar vara få.
 
Stocken
 
Tar en sväng ut på öppet hav vid Vallerö sund för att sen vända om och surfa tillbaka. Ordentlig sjö och kajaken med mig åker bergochdalbana, men får ett par riktigt härliga och snabba surfar tillbaka. Väl på ön är det bara ett sällskap med tre paddlare. Skönt, då slipper jag trängas. Fixar iordning mitt boende och tar sen en löptur runt hela ön. Aldrig har jag nog sprungit med en sån fin havsutsikt. Terrängen är tämligen kuperad. Rör mig inte snabbt, men jag får puls och blir svettig. Ett dopp i havet efteråt sitter inte helt fel. En snabb och enkel böngryta med ris på det gör att jag mår som en prins.
 
Böngryta
 
Vallerö
 
Kör en liten kvällssession med kameran och får använda min mössa för första gången. Havet är vilt och jag funderar vart jag ska åka imorgon. Det kanske gubben i båten också gör. "POSITION!!??", ekar i mitt huvud.
 
Vallerös västsida
 
Vallerös västsida
 
Kalla vindar drar in och jag börjar frysa om tårna, bådar gott för natten. Dags att stänga dörren och släcka lyset.
 
God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar