onsdag 30 juli 2014

Dag 9: Vallerö-Hals

Distans: 36 km
Medelhastighet: 6.4 km/h
Total distans: 193 km
Dagssnitt: 21.4 km/dag
Vind: 7-10 m/s SV

Jag vaknar till av att tältet skakar onormalt mycket, tänker först att det bara är vinden men ser silhuetten av en människa och förstår att det är min paddelkompis som busar. Vänta nu, jag har väl ingen kompis med mig på den här resan!? Öppnar tältet för att se vem som skojar och där står Johan och Marlene, två kompisar jag brukar paddla med. Dom hade stigit upp i ottan, kört till Stocken och så paddlat ut till Vallerö bara för att överraska mig med frukost. Vilken härlig start på dagen och gott att inte bara äta gröt varje morgon.

Morgonmys

Lyxfrukost i det fria

Inga planer med dagen och ingen aning vart jag ska paddla. Plockar fram kartor och studerar. Blåser mycket så varför inte gå mellan Tjörn och Orust i Stigfjorden och sen runda Tjörn och därmed förlänga turen lite. Marlene och Johan föreslår att jag tar mig till Hals som ligger några kilometer norrut vattenvägen från Stenungssund. Marlenes föräldrar har sommarstuga där och det kommer serveras grillat ikväll. Låter klart lockande och det är inte mycket mer än 3 mil dit. Får t.o.m. erbjudande om att bli bogserad med båt sista biten ifall jag inte orkar. Det ska väl ändå inte behövas, även om det hade varit skönt.
Från Vallerö tar jag fågelvägen mot Mollösund, dvs på utsidan av alla öar och öppet hav. Stora vågor bitvis men inte mycket mer än 7 m/s i vind så det skapar inga problem.

Segelbåtar på rad vid Mollösund

Stannar till för ett lunchstopp på Otterholmen, ganska nära Mollösunds societetvillor. Hör jazzmusik strömma ur en av kåkarna medan jag tar fram maten. Det får bli frystorkat, snabbt och enkelt. På längre turer, p.g.a. platsbristen, är det nästan ett måste, antingen göra själv eller köpa. Den här gången ett prisbelönat polskt märke - Lyo - som jag gillar mer och mer. Inga konstlade tillsatser och maträtterna lagas iordning innan torkning. Finns hos bl.a. Fjällsport i stan (Göteborg).

Lyo Expedition

Styr mot Stigfjorden efter lunch och har nu vinden i ryggen. Det går undan och jag lyckas få ett par riktigt långa surfar med kajaken. Hela Stigfjorden avverkas ganska fort och paddlingen därefter blir tämligen trist. Raffinaderiet vid Stenungssund samt Tjörnbron gör sig ständigt påminda. Vinden har jag dock fortsatt i ryggen så kan segla förbi eländet med god fart.
Kl. 18:35 och efter 36 km paddling anländer jag till Hals. Trots medvinden känns kroppen ändå så där slö som den brukar vid längre distanser. Caipirinhan står klar när jag kommer och den grillade maten är inte långt borta. En bra avslutning på en annars rätt blåsig dag. Skönt med en mjuk säng inomhus tänker säkert ni? Nejdå, givetvis blir det tält även denna natt.

Utsikten från stugan vid Hals

Stuga eller tält?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar