måndag 18 augusti 2014

Klean Kanteen 1900ml

Refuse! Reuse. Reduce. Recycle. Klean Kanteen:s idé över hur vi ska få mindre plast i vår natur är enkel: sluta använd engångsartiklar av plast och satsa på produkter i rostfritt stål som håller en hel livstid. Av alla plastflaskor som tillverkas i USA så hamnar 73% i naturen, och det mesta av dom procenten i våra vattendrag, sjöar och hav. Vatten på plastflaska är ett gissel och helt överflödigt, enligt min mening, i Sverige och många andra länder som har hög kvalité på kranvattnet.Ett urval från Klean Kanteen. 1.9l-flaskan längst till höger.

Med produkter i rostfritt undgår du även skadliga kemikalier som i regel finns i de flesta plastprodukter som kommer i kontakt med livsmedel. Många tillverkar har börjat göra reklam för BPA-fria material men det skall inte likställas med kemikaliefritt. Läs gärna mer om det här.
Några av korkarna till flaskorna är faktiskt gjorda i BPA-fri plast men det går att få i stål, och då slipper man ju oroa sig.

Två 1.9-litare

Har tidigare haft en 5l-plastdunk på mina paddlingar, men det är slut med det. Har nu skaffat, eller rättare sagt blivit sponsrad av NordicEko med tre 1,9l-flaskor i rostfritt stål. (Mina samarbetspartners har jag själv valt, så de produkter jag får och skriver om är också det jag gillar och använder.)
Då flaskan är i rostfritt och håller en ganska stor diameter (110mm) går det bra att ha den som kastrull och den passar perfekt för det här vedeldade köket t.ex. För vandringar där du har behov av att bära och värma vatten för torkad mat hade jag valt den här flaskan istället för att släpa på både kastrull och flaska. 

Greppvänlig kork med stål på insidan.

Under helgens paddling hade jag med mig två flaskor, en i aktern och en i fören. En stor fördel med att ha fler flaskor är att kunna viktfördela vattnet istället för att ha allt samlat på ett enda ställe i kajaken. Det blir dessutom mycket smidigare att ta upp en mindre flaska till tältet än att behöva släpa en 5l-dunk/påse varje gång, och det bästa av allt är att slippa smaken av plast samt intag av skadliga kemikalier. Flaskorna kan du köpa hos exempelvis AddnatureOutnorth eller Naturkompaniet.

2 kommentarer:

  1. O har en klean kanteen på ca 350 ml på förskolan. Funkar bra där med!

    SvaraRadera