lördag 9 augusti 2014

Svinesund-Göteborg: Lessons Learned, del 1

Vardagen har återigen börjat och min kajaktur är ett minne blott. Ibland känns det som en bra dröm och något jag hela tiden längtar tillbaka till. Kan knappt vänta tills nästa sommar när det stora äventyret drar igång på riktigt.
Vad har jag då lärt mig på turen? En hel del, blir svaret! Tänkte att jag går igenom allt, del för del och tar upp mina personliga åsikter, vad jag ska ändra på och vad som kommer att fungera. Inte säkert att allt jag säger är det bästa för dig, men det kan helt klart vara en riktlinje att utgå ifrån när du planerar ditt korta eller långa äventyr.
Delar upp det i två delar då inlägget blev rätt långt. Börjar med utrustningen i del 1 och tar sen tips på hur kajaken skall packas samt några rader om kroppen/hälsan i del 2.

Utrustningen:
 • Kajaken
  Desto mer jag paddlar min Skim Differ desto mer övertygad blir jag att det är rätt val för Sverigepaddlingen. Visst, den kräver lite mer av dig som paddlare vid hårdare sjö men det jag vinner i snabbhet är klart övervägande, för mig. Alltid en kompromiss mellan stabilitet och snabbhet, det går inte att maxa båda utan avkall måste göras på något.
  Min kajak är byggd i glasfiber. Kolfibervarianten är ca. 4kg lättare vilket är värt mycket om kajaken skall släpas/lyftas varje dag under längre turer. Är man fler går det bra att hjälpas åt, men för mig som tänkt paddla själv vill jag hålla nere vikten så mycket som möjligt. Oavsett modell blir kolfiber förstahandsvalet
  Svårt att göra en generell rekommendation på vad som skall paddlas just för dig, det är oftast ganska personligt vad som passar. Denna fungerar väldigt bra för mig, men för en annan kan den kanske vara helt fel. Det bästa är att hyra olika modeller och testa sig fram innan köp. Nautopp i Lysekil är riktigt bra, t.ex.

  Skim Differ

 • Paddeln
  Här är vikten av stor betydelse. Det finns inget som lyfts så mycket och så ofta som paddeln under en kajaktur. Jag vill ha den så lätt som möjligt (såklart) och gärna lite mindre blad så att påfrestningen för armar/axlar blir minimal. Hellre lite högre paddelfrekvens med lägre motstånd än tvärtom.
  Vingpaddel med litet blad från Braca-sport har jag ägt en handfull år. Tror den nu går under namnet "Junior" men min heter "FW".  Väger in på 680 g och det känns som att minimalt med vatten går till spillo under draget. Det här är ingen paddel om du ska hålla på med styrtag och trixa men vill du bara ta dig från A till B effektivt utan att slita allt för mycket på kroppen är den ett bra val. Låsningssystemet på min är dock lite förlegat och består i princip av en vanlig slangklämma,  så här måste jag uppdatera lite. Har sett att deras nya paddlar kommer med en helt annorlunda och bättre låsning så tror jag kan eftermontera denna.
  För motvindspaddling kommer jag troligtvis enbart köra med min Swift Wind i kolfiber med en vikt på 690 g. En favoritpaddel och som jag använder allra mest. Väldigt små blad så frekvensen får hållas relativt hög men oj vad skön den är att paddla. Låsningen här är ganska bra men håller inte riktigt samma kvalité som ex. Werner-paddlarna. Letar fortfarande efter den perfekta paddeln. Celtic har en del fina blad men inte riktigt hunnit testa ännu. Klart är i alla fall att jag kommer ha två paddlar med på min resa.

  Swift Wind-paddel samt en pogis

 • Tältet
  Hilleberg Soulu
  har jag använt ett tag nu. Självstagande, stabilt och stark duk gör det till ett bra val för längre expeditioner. Tar dessutom ganska liten plats i kajaken. Kommer däremot göra en del modifieringar med ventilationen. Varma sommardagar upplever jag den undermålig, särskilt om myggnätet är uppe. Det finns bara en öppning, och det är själva dörren. Hilleberg kommer hjälpa mig att sätta in en extra ventilationslucka i fotändan, så hoppas på lite bättre cirkulation efter det.

  Hilleberg Soulo

 • Sovsäcken
  Dun eller syntet? Det är den ständiga frågan. Personligen föredrar jag det första då det både värmer bättre och tar mindre plats i packningen. Visst, du måste vara lite försiktigare och tänka efter var du har säcken så att dunet inte blir blött, men värmen kontra vikten är outstanding. Western Mountaineering är tillverkaren av min sommarsäck - SummerLite, och det är förmodligen den som åker med på resan. Bästa märket på dunsäckar om du frågar mig. Deras UltraLite-säck för vår/höst är helt fantastisk.

  SummerLite under bar himmel

 • Köket
  Om det enbart är vatten som skall värmas kommer jag troligtvis satsa på ett bränslesnålt kök, exempelvis något från Primus Eta-serie. Nu har inte jag tänkt leva enbart på frystorkat utan vill även kunna koka lite vanlig mat samt ha möjligheten att steka och då finns det inte mycket som slår köken från Trangia i kombination med gasolbrännare. Kompakt hoppackat och det går att välja bort dumma teflonkastruller. Deras 27-serie har jag använt i några år nu och kommer troligtvis fortsätta med det. Bränslesnåla kök med värmeväxlare som exempelvis Eta-serien har en tendens att ge ifrån sig mer kolmonoxid än traditionella kök som Trangia, vilket kan vara värt att tänka på om man tänkt använda köket i förtältet. Kika gärna på denna norska undersökning.

  Trangia in action

 • Maten
  Jag hade med mig lite frystorkat sist jag var iväg men kommer själv försöka torka så mycket mat som möjligt innan min resa. Inte direkt raketforskning och då vet jag vad jag äter för något. Boken "Torka mat" från Calazo går igenom det hela rätt grundligt. Klart värd att köpa om du själv tänkt börja torka. Förutom den maten är planen att proviantera med mejeriprodukter, kött och fisk så mycket det går längs vägen, men då bara handla för 1-2 dagar framåt i tiden med tanke på värmen.

 • Elektroniken
  Solcellsladaren
  strulade en hel del under min resa och den var heller inte tillräckligt kraftig, så här måste jag tänka om lite och försöka hitta något som passar. Förutom strömförsörjning kommer en iPad Mini, iPhone samt en Canon EOS 5D-kamera följa med på resan. En bra kombination för kontakt med omvärlden och som jag testat ett par veckor vid sommarstugan i Finland samt under denna resa.

 • Säkerheten
  Nödsändare använder jag numera alltid på mina ensampaddlingar, det ser jag som en självklarhet. Förutom den har jag alltid en visselpipa på flytvästen, paddelflotör, pump samt reflextejp på paddeln. Ett första-hjälpen-kit är givetvis också alltid med. Vidare har jag tänkt komplettera med nödraket och/eller rökpatron.

  Spot Gen 3

 • Kläderna för paddlingen
  Under sommartiden sitter jag nästan alltid med korta byxor i kajaken och gärna tights. När det är lite kyligare som på våren, hösten och vintern använder jag en torrdräkt från Kokatat, men under sommaren är den oftast för varm att paddla i och jag kommer troligtvis inte ha med mig denna på min expedition. Varma soliga dagar kör jag alltid med en tunnare heltäckande tröja samt en keps med solskydd i nacken och på sidorna. Har även korta pogisar från Padler. Riktigt bra som solskydd varma dagar eller vindskydd när det är lite kallare.
  Vid lite svalare sommardagar och/eller när det är risk för att bli lite blöt åker paddeljackan från Kokatat på. Smidigt med gummimuddar runt handlederna så även om du doppar händerna i vattnet rinner det inte innanför ärmarna. Vanligtvis en tunn kort-/långärmad merinoulltröja under.

  Kokatat TecTOUR Anorak

 • Övrigt
  En lina med karbinhake framme vid fören är smidigt om du går iland där det inte är möjligt att dra upp kajaken. Sätt bara fast linan vid kajen och kila iväg och gör det du ska.
  Bra solglasögon är viktigt om du spenderar många timmar på vattnet. Mina MauJim-brillor med polariserande glas sitter bra och är lagom mörka ljusa dagar. Sved i lädret, men helt fantastiska soliga dagar på havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar