söndag 14 september 2014

Göteborgs skärgård - 2014.09.13-14

Drar mig länge och väl under sovsäcken i den svala morgonluften. Det har blåst upp lite under natten och det är ingen direkt sol som värmer så det blir en frukost på sängen. Lyx med ryggstöd på liggunderlaget, bara att fälla upp och börja äta utan att behöva krypa ur säcken. Grötfrukost som vanligt, men ägg och smörgås hoppar jag över den här gången, ändå tar det över två timmar innan jag har klart skepp.
Klockan 11 prick vrider jag upp kajaken rakt västerut. Det är blåsigt, mulet och kallt, men med paddeljackan på känns det behagligt. Vinden och vågorna ger mig god fart framåt och jag konstaterar att sittbrunnssargen äntligen är helt tät. Pumpade in en massa sikaflex i torsdags, och tydligen var det precis det som behövdes för nu kommer det inte in en enda droppe trots att vågorna sköljer över kapellet flertalet gånger. Rundar Galterö och när jag börjar gå söderut får jag lä för den nordostliga vinden samt lugnt vatten. Håller nog mig på den västra sidan av öarna hela dagen. Fortsätter till den sydligaste viken på Vargö och hittar en perfekt liten strand för ett lunchstopp. Här inne får jag bra skydd för vinden och när solen börjar titta fram känns det återigen som en bra sommardag.

Någon har gjort ett bra jobb på Vargö!

Äter min mat och byter sen om till sommar-outfiten innan jag börjar paddla igen. Nu gassar solen för fullt och vinden har lagt sig lite så hade kokat i min jacka. Kör på söderut och går förbi Styrsö samt Vrångö på utsidan. Funderar på att runda den sista ön och sen ta mig norrut till Stora Rävholmen men det innebär ytterligare minst 1,5 h paddling och klockan börjar närma sig kväll. Det är inte säkert att platsen är ledig heller. Testar viken på den västra sidan av Kungsö istället. Här tänkte jag ju tälta under min paddeltur i april men då var platsen "upptagen", så kanske har jag bättre tur den här gången. Det visar sig vara en båt på platsen men stranden är ledig och inga tält i sikte. Hittar en fin, om än något sandig, plätt där jag slår upp mitt tält. En brasa mot kvällen är ju trevligt så går sen på drivvedsjakt efter att allt är klart. Det visar sig bli ganska svårt att hitta någon ved, det mesta är nog redan taget men några pinnar hittar jag och får tyvärr närkontakt med ett par döda sälar som ligger på klipporna och ruttnar. Vill minnas att det var någon som sa att det är en epedimi som drabbat sälarna under sommaren. Såg väldigt mycket säl i början av året när jag paddlade men när högsommaren tog vid har jag bara sett några enstaka och aldrig i flock.

Es ist heiß!

Kör en specialare med mitt Hilleberg Soulo och tar sen en liten vila innan maten. När solen ligger på som den gör nu blir det fort olidligt varmt i tältet men med öppning modell XL får man bra ventilation.

Ett kamerastativ kan användas till mycket.

Gräddar pannkakorna med hjälp av min egenhändigt snidade stekspade och avnjuter lite whiskey till solnedgången. Klockan är inte mycket mer än halv åtta när solen försvinner bakom horisonten och det blir fort mörkt. Hoppar över eldandet i respekt för mina båtgrannar (ytterligare en båt kommer mot kvällen) då vinden med stor sannolikhet kommer bjuda på lägereldsrök. Fotograferar lite istället och kryper sen in i tältet för att skriva på bloggen. Får se om jag ska köra raka spåret hem imorgon eller gå lite omvägar. Beror nog på hur vädret blir för med sol och värme håller jag hellre till på havet än i stan. Får sova på saken och imorgon tänker jag dra mig precis så länge jag känner för, som vanligt med andra ord!

Inte så snygg, men den funkar!

Kungsö

Kungsö

Utsikt mot Vinga fyr.

Vinga fyr och mitt Hilleberg.

Dags att sova nu?

Vaknar redan vid femtiden på morgonen av ljuset och kylan. Det är ordentligt svalt för huvudet men under min säck varmt och skönt. Har den varmare påsen med mig den här gången och kan därför ha den som ett täcke. Blir lite enklare att röra sig och känns mer som att ligga i sängen där hemma. Bra tips om sovsäcken klarar lite mer än vad som behövs.
Trots att jag ligger på öns läsida rycker vinden ändå i tältet. Runt 7-8 m/s blåser det just nu vid Vinga, och vindriktningen kommer ge mig bra motstånd på vägen hem. Solen gassar på för fullt när jag vaknar igen vid niotiden, men med dörren öppen blir det perfekt temperatur inne trots att luften inte är mycket mer än 15 grader. Äter frukosten och gör mig klar för hemfärden.
Paddlar längst ut i skärgården och stryker öarna så nära som möjligt för att få lä för frånlandsvinden. Ett lunchstopp på Stora Rävholmen passar perfekt med tanke på hur vinden ligger. Det var här jag hade tänkt tälta igår men det blev ju inte riktigt så. Ser två kajaker inne i viken men dom drar ganska precis när jag går iland.

Stora Rävholmen och min kajak.

Lunch time!

Slöar i solen och fotograferar lite uppe på berget efter maten. Vinden piskar på bra och jag får lust att krypa ner i sittbrunnen igen. Fortsätter norrut och tar mig in mellan Styrsö och Vargö. Nu är det slut på "finpaddlingen", härifrån är det motvind nästan hela vägen hem så får försöka ta lä så gott det går bakom öarna. Noterar en liten arkitektonisk pärla på Lilla Källö och passar på att fika och ta några kort. Gnetar vidare i vinden och strax väster om Stora Förö får jag för första gången den här helgen syn på en levande säl. Den simmar nyfiket efter mig en stund men försvinner sen spårlöst. När jag paddlade här i april såg jag en hel drös med sälar, men då allra längst ut i skärgården. Nu ser jag totalt bara en, och den dyker upp (!) när jag nästan är framme. Det blir hur som helst en trevlig avslutning på en kanonfin helg, förutom vinden då men det är egentligen bara idag som jag fått kämpa emot den och mina lägerplatser har jag haft på öarnas läsida. Totalt ca. 45 km under tre dagar, det är en bra dagsetapp under min kommande Sverigepaddling, men så har jag också tagit det ganska mycket piano den här helgen.

Tjusigt värre på Lilla Källö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar