lördag 29 november 2014

Marstrands skärgård - 2014.11.29

Ännu en helg med utlovat bra väder, så varför inte nyttja den till fullo och ge sig ut på havet igen? Det blir i sådana fall tredje helgen i rad med kajak och tält. Kallt och eländigt tänker säkert ni och så kanske det är emellanåt, men gör man bara rätt och klär sig riktigt blir det ganska njutbart. Det är bl.a. en av orsakerna till varför jag gärna ger mig ut den här tiden på året men också för att lära mig rutinerna bättre och få en djupare förståelse för väder och vinds påverkan under paddling. Tror att om jag får bra koll på vinterpaddlingen så kommer lite tuffare dagar till sommaren bli ganska mycket mindre tuffa.
Tomas och Sofie, ett par paddelvänner, följer gladeligen med den här helgen och vi bestämmer oss för Marstrands skärgård. Ostliga vindar mellan 7-10m/s har lovats men när vi börjar paddla norrut från Tjuvkil blåser det nog inte mycket mer än 5m/s. Himmelen är jämngrå och det är närmare noll grader i luften. Siktar på gapet mellan Risön och Hättan och rundar sen den första för att därefter gå på norra sidan av Stora Dyrön. Vi ser en fiskebåt samt en mindre passagerarfärja, i övrigt är det helt tomt på båtar. Skärgården ligger verkligen i dvala och djurlivet likaså, förutom sälarna som nu kan röra sig obehindrat överallt. En perfekt tid kort och gott om man vill vara för sig själv och inte har något emot lite kyla då förstås.
Efter Stora Dyrön går vi rakt söderut och lunchar sen lite snabbt på västra sidan av Södra Åstol. Jag hoppar bara iland en kort stund för att tömma blåsan och kryper sen ner i kajaken. Den här tiden på året föredrar jag att inta lunchen ombord, dels för att lunchstoppet går betydligt fortare men också för att bevara värmen i sittbrunnen.
Paddlingen går vidare rakt mot Carlstens Fästning och så småningom in i själva Marstrand. Här råder rena julstämningen med folk som minglar in och ut i vackert dekorerade små butiker och caféer. Tre kajaker är nog säkert så här års ett ovanligt inslag så det blir många långa blickar när vi glider förbi alla människor för att sen fortsätta in i den smala kanalen mellan Koön och Klåverön som för dagen bjuder på en ansenlig vind och ström, rakt mot oss. Väl ute på öppet hav igen tar vi raka spåret mot Ängholmen. Vattennivån är ovanligt låg så vi tvingas trampa lite på den sanka bottnen innan vi når land, annars är det fina sandstränder här som normalt går att landa på.

Det gäller att minimera bärandet.

Det har redan börjat att skymma så vi slänger upp tälten snabbt och jagar ved för kvällens eld. Verkligen inga problem att hitta torra grenar här då det finns en hel mindre skog på ön.

Gruvarbetare eller friluftsmänniskor?

Tomas och Sofie briljerar med matlagning på öppen eld och bjuder mig på en hamburgare som smakar ljuvligt och mättar den värsta hungern medan jag lagar min egna mat på gasolköket. Pasta carbonara står på menyn och till efterrätt glögg och pepparkakor. Det är ju faktiskt första advent imorgon och kan man spendera den på ett bättre sätt än ute i det fria?
Maten tar slut och veden likaså. Mätta och nöjda med dagen hoppar vi in i tälten lite efter åtta. Det är mörkt och kallt så jag tänder gasollyktan en stund för att få upp en behaglig värme samt driva bort fukten. Perfekt hjälpmedel om du inte vill frysa arslet av dig när du byter om och gör dig klar för natten.

Selfie i tältet.

Kryper ner i sovsäcken och släcker lyktan. Värmen från lampan försvinner lika fort som den kom och min bok läser jag med mössa och handskar på. Det blir dock ganska kortvarigt för John Blund har bestämt sig att komma tidigt ikväll. Imorgon hoppas jag på sol!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar