tisdag 19 maj 2015

Dag 18: Ustö-Balgö

Distans: 17 km
Paddeltid: 5 h 25 min
Total distans: 262 km
Dagssnitt: 14.6 km/dag
Vind: 6-9 m/s S-SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 4
Paddelväg: klicka här
 
Sov länge idag, det bara blev så. Var väl sliten efter igår, men jag har ju ingen tid att passa så jag gör det jag känner för. 10:30 styr jag kajaken rakt mot Ringhals och börjar gneta i vinden. Går riktigt trögt och gör väl inte mycket mer än 3km/h. När skall jag få lite flyt med vädret? Det har nästan alltid varit runt tio grader sen jag började och mycket blåst, i fel riktning dessutom.
 
Ringhals.
 
Vid Ringhals går jag iland och tar en lunch. Någon har plockat sten och gjort en fin liten hamn som passar perfekt för min kajak. Det tackar vi för. Solen värmer skönt när jag väl är i lä och marken är färgad av trift i full blom. Jag får lust att slå läger, men efter fyra kilometer redan?
 
Fint på Ringhals.
 
Rundar Ringhals och kommer in i hetluften igen. Vågorna studsar åt alla håll och havet trycker på med full kraft. Det finns inte ett smack som skyddar och jag flyger upp och ner igen, om än något värre den här gången. Tyckte jag hade mycket sjö igår men det här är nog snäppet hårdare. Tar mig till Norra Horta och sen vidare till Södra Horta. Bakom öarna får jag lite vila, kan äta och dricka men däremellan är det studsmatta och full koncentration på att hålla kajaken på rätt köl. Studsar vidare innanför Knarrskär och sen ner till Balgö. Tänkte ta mig till Bonden men efter vilan på Balgö bestämmer jag mig för läger här. Orkar inte kämpa mer idag. Ge mig medvind, eller åtminstone lite svagare vindar! Härifrån och nedåt finns i princip ingenting som skyddar mot havet längre. Idag har jag paddlat i 8-9m/s-vågor. Mer än så vill jag inte ha det på öppet hav. Får se när jag kliver upp imorgon och hur långt jag tar mig. Hara bara två liter vatten kvar så det måste i alla fall fixas.

Balgö
 
Fri horisont från Balgö.

1 kommentar: