lördag 23 maj 2015

Dag 22: Skälvik-Tylön

Distans: 5 km
Paddeltid: 1 h 12 min
Total distans: 338 km
Dagssnitt: 15.4 km/dag
Vind: 7-10 m/s V
Vilodagar/inblåsta dagar: 4
Paddelväg: klicka här

Vinden drog igång ordentligt igår kväll och skakar mitt tält non-stop under hela natten och förmiddagen. Lönlöst att ge sig iväg mot Tylösand i de här förhållandena. Lika bra att ligga kvar i säcken tills kroppen känner att det är dags att kliva upp. Vid åttatiden äter jag frukost och fixar med lite av varje. Lunch lite senare och tar mig sen bort till den vik jag korsade igår och försöker luska ut vid vilket bottendjup det är som mest gynsamt att gå i det här förhållandena. Blir inte ett dugg klokare. Det bryter vid ungefär en meters djup men om det är bättre att gå strax innan det eller längre ut går inte att se. Någon vågexpert kanske kan redogöra detta för mig?

Bra surf eller mest skvalp?

Vågorna och vinden tycks aldrig lägga sig under dagen och jag börjar fundera på att stanna en dag till och så ta hela Laholmsbukten imorgon. Vindarna ser riktigt bra ut så hade även hoppats på Skälderviken under samma dag. Det innebär en paddling på närmare fem mil om jag ligger kvar här. Det blir för mycket.

När man ligger still gäller det att ladda.

Jag börjar plocka ihop mina prylar strax efter fem och skall precis hoppa i kajaken när en "sjöman" kommer ner till bryggan. Han knäpper en öl och drar ett bloss på sin cigarett.
"Nä, det har ju mest bara skvalpat lite idag", säger han efter att vi pratat vind och vågor. Den här mannen har varit med om ett och annat tänker jag och börjar paddla ganska tryggt mot Tylösand. Vinden kommer snett bakifrån och vågorna jag hade fruktat över hela dagen var inte alls lika stora som igår. Lugna, svepande och flacka som för mig framåt i god fart. Läste någonstans att vågor går snabbare än vinden så om storleken tilltar kommer det troligtvis börja blåsa mer därefter och det var väl det jag fick uppleva igår, för vinden tryckte på ordentligt mot kvällen och under natten.

Tylön med Laholmsbukten i horisonten.

Efter att ha sovit inne i ett bostadsområde mer eller mindre vill jag inatt tälta ostört. På Tylön finns inte en käft. Möjligen en ornitolog som är bofast vid fyrvaktarbostaden, men det är fågelskyddsområde den här tiden på året så håller mig på västra sidan av ön. Hoppas vinden och vågorna är med mig imorgon.

Per Gessles hotell?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar