torsdag 28 maj 2015

Dag 26: Råå-Lödde å

Distans: 37 km
Paddeltid: 7 h 6 min
Total distans: 485 km
Dagssnitt: 18.7 km/dag
Vind: 6-10 m/s NV
Vilodagar/inblåsta dagar: 4
Paddelväg: klicka här

Trots att jag släckte lyset strax efter två inatt sover jag inte särskillt länge på morgonen. Segelmasterna väsnas i vinden och några arbetar med att lyfta i båtar. Säsongen börjar tydligen nu. För mig pågår den året om men så behöver jag heller inte någon kranbil för att sjösätta min båt.

Mitt tält i Råå.
 
Ingen gnäller över min tältplacering och jag kan äta frukost ifred. Startklar strax innan lunch och en man undrar återigen om jag verkligen skall paddla i den vind och vågor som råder. Idag blåser det från nordväst och jag kommer få väldigt mycket gratis. Då gäller det att passa på. Precis som igår kan jag paddla med liten ansträngning men något mer fördelaktig vindriktning idag. Glider in vid Ålabodarna för en lunch efter knappa timmen paddlad. Här i Skåne är det i princip bara hamn till hamn som gäller för pauser och tältning.

Dagens lunch.

Fortsätter i rask takt söderut och drömmer mig bort till en svunnen tid innan jag närmar mig Borstahusen. Drömmen får ett abrupt slut likt det förhållande jag hade med tjejen som var uppvuxen här. Håller på att smälla in i stora stenar som jag inte alls lagt märke till under mitt dagdrömmande. Fokus nu! Når Landskrona och beskådar där en säl som trycker i sig en fisk som säkert är en halvmeter lång. Båtarna ligger still så kan enkelt glida genom hamnen efter en kort paus och ut på andra sidan där Skabbrevet tar vid. Drygt två kilometers paddling på ett djup av ca. femtio centimer. Tur min kajak går grunt.

Paus i Landskrona.
 
Efter revet börjar vågorna växa då det blåser kring 10 m/s. Jag får en rätt stökig paddling mellan Landskrona och Barsebäck med vågor som fräser och bryter bakom. Får jobba mycket med låga stöd och övervaka havet i två timmar tills jag når Barsebäck hamn där jag kan pissa, äta och vila. Efter hamnen vrider jag kompassen lite mer österut och går förbi kärnkraftverket. Vågorna är lugnare nu och kommer rakt bakifrån. Det är som att paddla med motor och de återstående kilometerna går ovanligt fort. Tar mig till mynningen av Lödde å. En man kommer springandes längs vattnet när jag slår upp mitt tält. Han hejar, lägger sina träningskläder i en sopsäck och simmar över ån. Vilken galning! Undrar vad han tänkte om mig?

En man i Lödde å.
 
Imorgon blåser det rak sydlig vind, över 10 m/s. Det är lönlöst att paddla i så det får bli vila och sovmorgon förstås. Kan jag behöva. Till Malmö är det inte mycket mer än en mil. Ser staden samt bron från tältet.

Lödde å

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar