fredag 8 maj 2015

Dag 7: Hamburgö-Dannemark

Distans: 3 km
Paddeltid: 1h 9min
Total distans: 79 km
Dagssnitt: 11.3 km/dag
Vind: 12-14 m/s V
Vilodagar: 1
Paddelväg: klicka här
 
Ny dag, nya utamningar. Strax innan klockan 10 kastar jag mina handskar för att ta upp fighten mot den västliga vinden som vräker in i Hamburgsund. Det är "bara" 1.5km paddling innan jag kan vika söderut igen men väl på plats i blåsten och vågorna står jag långa stunder helt still. De där 1.5km:erna hade gärna fått vara 15m i de här förhållandena. Lönlöst, jag vänder, tänker jag. Någonting får mig dock att fortsätta och jag tar meter för meter tills jag får lä bakom en liten ö. Vilar ett tag, äter lite och traverserar sen rakt över sundet som en segelbåt på kryss. Vinden trycker mig i sidled och min paddling framåt håller mig på en rät linje. Det fungerar riktigt bra och kostar inte allt för mycket energi då vinden gör det stora jobbet. Efter sundet går det lekande lätt ner till Dannemark där jag stannar för en lunch. Här på läsidan är det rena paradiset med en fin sandstrand och sol. Fåglarna kvittrar och gullvivorna färgar marken gul. Jag njuter, äter och vilar en stund för att sen fortsätta söderut men innan dess vill jag kolla hur vågorna rör sig och tar min kikare upp på högsta toppen. 
 
Dannemarks östra sida.
 
Havet är helt vilt och det öppna gapet på dryga kilometern ser inte alls trevligt ut från håll. Det där får vara, har ingen lust att gå ut i stöket igen så slår upp mitt tält och lagar lite mat mot kvällen. Mitt fredagsmys blir en påse frystorkat, choklad och iPad. Ett par danskar i kajak glider fram från ingenstans under kvällen vilket gör mig rätt förvånad då jag knappt sett en människa på havet och särskilt inte i kajak. De har bilen i Fjällbacka och tar sen bussen tillbaka. Smart upplägg om man inte vill paddla samma sträcka.
Imorgon ser vindarna bra ut så siktar på lite distans och hoppas kunna ta mig hela vägen till Lysekil för att få en pratstund samt en innenatt hos Nautopp. Behöver även bunkra upp lite vanlig mat. Den frystorkade börjar bli lite tjatig.
 
Dannemarks västra sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar