lördag 6 juni 2015

Dag 36: Brantevik-Vitemölla

Distans: 26 km
Paddeltid: 6 h 11 min
Total distans: 666 km
Dagssnitt: 18.5 km/dag
Vind: 4-10 m/s SV vridande till V
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här
 
Precis när jag börjar paddla lägger sig den sydliga vinden som vid det här laget dragit upp ganska rejäl sjö. Det är en liten märklig upplevelse att paddla på vågor som är helt släta men ändå stora. Detta surrealistiska ögonblick kryddas även med några störtskurar och jag får känslan av att något är på gång att hända, som om havet kommer braka lös vilken sekund som helst. Håll ut! Bara du kommer förbi Simrishamn kan du vika in bakom piren mot land och få lä, intalar jag mig själv. Det börjar även kort därefter blåsa rätt friskt från land. Stora vågor från höger, vindens vågor från vänster och så regn, Här i Skåne är man "låst" mellan hamnarna och däremellan helt utelämnad åt havet och dess krafter. Vad som helst kan hända och jag kan sällan slappna av.
 
Baskemölla med Stenshuvud i bakgrunden.
 
Äntligen lite lä för vinden samt vågorna. Går nära land vidare till Baskemölla för lunch och vila. Här på land är det hela 24 grader i luften men på havet kyler det kalla vattnet vindarna. Fortsätter till Vik och glider in i hamnen för ett F1-stopp. Hoppar upp på bryggan, puttar in kajaken mot land och går på toa. Det är skönt att inte behöva kliva i vattnet och bli blöt om torrdräkten. Även om vattnet inte tränger igenom blir det fuktigt om fötterna.
 
Stenshuvud
 
Ett par minuter senare är jag på vattnet igen. Ett pensionärspar sitter på bryggan och bara gapar. En utomjording i Vik, som dessutom kan kliva ur och hoppa i en kajak riktigt snabbt!
Förstår varför stränderna norr om Vik är populära bland surfare. Det är djupt längre ut och blir grunt väldigt fort. Trots att det bara är dyningar blir de ganska stora vågor som bryter kraftigt in mot land. Ljudet mot den steniga stranden är öronbedövande, men jag måste gå nära för att slippa blåsa ut till havs av vinden. När sandstränderna tar vid strax därefter möts jag av tre kajakpaddlande tjejer och fullt med folk på stränderna som solar och badar. Kajakpaddlare, när såg jag de senast? Måsta ha varit Göteborg. Tror min vän Johan var den sista.
 
Jag och keramikerna vid Österlen.
 
Vinden vrider allt mer till västlig och efter att ha rundat Stenshuvud får jag i princip motvind hela vägen till Vitemölla. Nästa hamn ligger tre timmar bort. Orkar inte i den här vinden som tilltagit allt mer. Bättre att kliva upp tidigt imorgon och nyttja medvinden då det ska blåsa mer sydväst. Frånlandsvind är den bästa vinden. Små vågor, men ändå bra hjälp bakifrån. Det hade jag aldrig på västkusten. Idag var en bra dag, trots motvinden mot slutet. Skönt att för första gången kunna sitta i kortbyxor utanför tältet och laga mat.
 
Var sak på sin plats.

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat. Det är ingen "walk in the park" du givit dig in på. Imponerande. Hoppas vindarna hjälper dig. Fungerar din utrustning som du planerat??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Olle! Jodå, nöjd med det mesta förutom mina foppatofflor jag har till torrdräkten. Lätta och smidiga men det kommer in sand och grus genom alla hålen. Snart borde jag börja kunna köra utan torrdtäkt och då är det för visso inget problem längre. Skoj att du följer bloggen!:)

   Radera
 2. Härligt att följa din tur och med hjälp av dina fina bilder påminnas om alla platser längs kusten. Just i Baskemölla tältade jag för två år sedan på den högra kajen i din bild.
  Lycka till med den fortsatta paddlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att bloggen kan vara till någon nytta nu när du tyvärr inte paddlar själv!:)

   Radera