lördag 13 juni 2015

Dag 43: Stora Bodö-Oknöskär

Distans: 41 km
Paddeltid: 8 h 23 min
Total distans: 932 km
Dagssnitt: 21.7 km/dag
Vind: 2-8 m/s S
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här

Fåglarna sjunger vackert och solen silar sina strålar genom lövverken. Jag sitter i bara kortbyxor utanför tältet denna underbara morgon. Idag skall jag förbi Kalmar och sen vidare norrut. Min vän Erik möter upp till kvällen för att bli med i några dagar. Han ansluter verkligen när den fina skärgården strax norr om Kalmar tar vid. Misterhults, S:t Annas, Gryts skärgård, o.s.v.

Dagens första kanal.

Dagen börjar med en trevlig kanal och fortsätter sen med Kalmars slott som ger ett pampigt välkomnande till staden. Den beläste vet att det var här den s.k. Kalmarunionen bildades, 1397. Med historiens vingslag i ryggen lämnar jag slottet och fortsätter genom en hel drös med mindre och större broar, den allra sista innan jag lämnar staden blir förstås Ölandsbron.

Slottet

Bron

Efter alla broar är siktet inställt mot den lilla kanalen vid Drag. Det är kvavt i luften och för första gången känner jag att torrdräkten kunde ha förblivit nedpackad. Saknar den sköna medvinden jag hade igår och passar på att ta en lunch på vattnet när det är i princip bleke. På bara några minuter blåser det upp kring 6 m/s, som på beställning. Nu går det lätt igen och kanalen hittar jag utan problem.
 
Stenbron vid Drag kanal.

Efter kanalen tar en vacker skärgård vid med många små och stora öar. Får en känsla av att paddla på en större insjö. Stor kontrast mot den öppna paddlingen tidigare idag mellan Kalmar och Drag.

En sommarklädd Erik ansluter idag.
 
Jag tar raka spåret mot Oknöskär och min vän Erik som ugår ifrån Oknö kommer ut lite senare på kvällen med sitt gigantiska Kaitum 2 GT. Nu blir det lebensraum i några dagar.

Ett tält och en Erik på Oknöskär.

1 kommentar:

  1. Underbar skärgård har du kommit till. Glöm inte Horns Udde. Du får gärna tälta vid föräldrarnas brygga. Säg till när du närmar dej.

    SvaraRadera