tisdag 30 juni 2015

Dag 60: Sikhjälma-Ägghararna

Distans: 37 km
Paddeltid: 7 h 32 min
Total distans: 1 493 km
Dagssnitt: 24.9 km/dag
Vind: 0-3 m/s N vridande till SO
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här

Fram till klockan nio sover jag ganska bra, men när några barn börjar bada intill tältet går det inte längre. De tjattrar med varandra och plaskar runt i vattnet. Temperaturen verkar inte vara något bekymmer för de är i länge. Den nordliga vinden som kom under natten har dragit upp lite sjö men ser inte så farligt ut på håll. Jag tror det är motvinden som blir det jobbiga idag så paddlar hellre lite senare till svagare vind än att kämpa under förmiddagen.

Lugnt på Lövstabukten.

Mina vattenflaskor får jag fylla på med Ulla-Karins och Nisses vattendunkar. De åker tillbaka till Gävle idag och kan vaska en hel 20l-dunk. Tackar för allt och riktar in kajaken mot ön Olsgrundet strax efter lunch. Vågorna inger lite respekt men vinden har avtagit markant så det här är nog bara något som släpar kvar efter natten och förmiddagen. Väl vid ön vrider jag upp kajaken i nordvästlig riktning och börjar överfarten av Lövstabukten via de mindre öarna som finns. Det var ett tag sen sist jag paddlade öppet hav så en viss nervositet infinner sig trots ynkliga 3 km till första ön. Det går över fort för ganska snabbt lägger sig både vinden och vågorna. Det blir bleke och havet helt spegelblankt. Jag som var inställd på jobbig motvindspaddling idag, vilken tur!

Långsandsörarna

Lövstabukten går som tåget och efter en lunch i kajaken paddlar jag mot Långsandsörarna för att kolla väder och avgöra om överfarten av Gävlebukten skall påbörjas. Siktar en man som ser ut att springa på vattnet. Ser jag i syne eller bara en hägring? Nejdå, det är en livs levande person som paddlar SUP och vågsurfar på dyningarna in mot ön. Här finns en kanonfin sandstrand och stenar utanför som bryter vågorna vid nordanvind. Ett taktiskt bra ställe att tälta på för att invänta rätt väder. Det behöver dock inte jag göra för prognosen ser ovanligt bra ut hos alla vädertjänster jag kollar.
 
Ännu lugnare på Gävlebukten.

Slår på Sommar i P1 och siktar den första ön ungefär 8 km bort. En lätt bris i ryggen kommer och går medan havets dyningar gungar mig långsamt. Överfarten till Gråsjälsbådan går förvånansvärt enkelt och väl där bestämmer jag att fortsätta in mot land nu när förhållandena är så bra. Solen är påväg ner och min riktning rakt mot ljuset gör navigeringen något komplicerad, men jag hittar rätt ändå.
 
Ägghararna
 
Det blev två bukter idag och ett spår som spar mig en hel del distans. Nu är jag dessutom inne i Norrland! Högtrycket med den svaga vinden ser ut att fortsätta även imorgon.

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter och kul att du själv ska paddla. Var inställd på att det kommer bli tufft, men samtidigt ger det väldigt mycket. Om du funderar så klart du ska göra det! Roligt att du följer min blogg!
   Mvh

   Radera