onsdag 1 juli 2015

Dag 61: Ägghararna-Kusön

Distans: 37 km
Paddeltid: 7 h 40 min
Total distans: 1 530 km
Dagssnitt: 25.1 km/dag
Vind: 4-7 m/s SO
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här

Sankt Olofsstenen är ett tio meter högt flyttblock som skall ligga någonstans innanför Eskön. Jag sitter på vattnet och letar den omtalade stenen och irriteras över att min kajak blivit ordentligt snedlastad. Det är så illa att jag tvingas gå iland och justera packningen. Ett pensionärspar kommer förbi med sina hundar och jodå, stenen är alldeles runt hörnet. Sägnen säger att det är en jätte som kastat hit stenen när en kyrka byggdes i närheten och varje gång det är högmässa skruvar jätten ett varv på stenen. De berättar historien med sån inlevelse att jag får känslan av att de tror på den själva.

Fint fågelboende på Eskön.

Området innanför Eskön är fantastiskt fint och väldigt annorlunda den öppna skärgården. Det här kunde lika gärna ha varit en skogstjärn långt in i landet och så mitt i allt en gigantisk sten som det går att ta sig fram till med kajak. Om du funderar på att paddla kusten så välj insidan av Eskön!

Sankt Olofsstenen

Efter Eskön blir det mer öppet hav igen och särskilt utanför Iggön. Tidigare fanns en passage på insidan men den har växt igen sen länge. Diskussioner har förts om det skall muddras men mig veterligen är det inte möjligt att paddla där. Jag tar mig runt ön i den allt mer tilltagande sjön. Fortsätter in mot landet via Lillgrundet och så innanför öarna utanför Norrsundet. Vid Eggegrund, mitt i Gävlebukten, blåser det 9 m/s för stunden men lugnare inåt land. Vågorna låter sig inte hållas däremot och allra värst blir det ett par kilometer söder om Sundsmarnäset. Jag söker skydd bakom Skämningsön och hittar en naturlig pirhamn. Det börjar bli kväll och vinden har lagt sig men vågorna dundrar in med full kraft. Jag väntar ut det värsta under någon timme och rundar sen udden utan problem.

"Pirhamnen" vid Skämningsön.

Får skydd bakom öarna igen och havet blir som en spegel. Glider förbi hamnen Gåsholma och läste något om att det här fanns fisk att köpa. Går iland och ringer ett nummer på en skylt. Fiskaren kommer ner och strax därefter tonårsbarnen. Ägaren är pratglad och jag köper fyra lokalfiskade och rökta laxstjärtar för 20 kr! Försök hålla det priset Feskekörka. Grabben sitter på en stol och dottern står upp. Ingen av dem säger ett ord. De lyssnar på vår konversation och tittar på när pappa jobbar. Får tips om att tälta på Kusön och tar mig dit via fina steniga öar. Här finns tre sandvikar med bord och vindskjul. Toaletten skymtar jag även längre in i skogen.

Stenigt i Norrland.

Ser fram emot en skön kväll i värmen men här är så mycket knott att jag får kasta mig in i tältet. Nu äter jag den köpta fisken och studerar molnet utanför min dörr. Ännu en bra dag på havet även om knotten höll på att ta mig. Imorgon passerar jag troligtvis Söderhamn.

Kusön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar