onsdag 15 juli 2015

Dag 74: Galtström-Långskatan

Distans: 45 km
Paddeltid: 8 h 23 min
Total distans: 1 742 km
Dagssnitt: 23.5 km/dag
Vind: 2-6 m/s S
Vilodagar/inblåsta dagar: 14
Paddelväg: klicka här
 
Återigen blir det ett känslosamt avsked, men den här gången är det mina föräldrar som lämnar mig vid Galtström efter att vi varit vid sommarstugan i Finland. Sydanvinden ligger på mot viken och med min nu ordentligt tunga kajak blir det kämpigt en stund innan jag kommer runt Sunnanskäret och får hjälp norrut. Vågorna ligger på från öppet hav och den så trygga och avslappnade miljön vid sommarstugan är nu ett minne blott. Några regnskurar likt mina tårar kommer och går om vartannat och jag tänker på de fina orden pappa sa till mig innan vi skiljdes åt.
 
Sundsvallsbukten
 
Efter att ha passerat Lörudden och rundat Björkön får jag lä för vinden. Bestämmer mig för fegvarianten och går en bit längs land in mot Sundsvallsbukten, innan jag börjar överfarten. De vågor jag hade innan Lörudden vill jag inte ha igen och i den sydliga vinden borde fastlandet plocka bort en del längre in. Efter att ha paddlat dryga timmen längs land vänder jag nosen rakt norrut och tar sikte mot de små öarna som finns. Vinden lägger sig helt och överfarten blir i princip spegelblank. I de här förhållandena borde jag gått raka spåret, men det är alltid lätt att vara efterklok.
 
Sundsvallsbukten
 
Strax efter elva glider jag in i kanalen innanför Åstön. Dimman har lagt sig över havet och några bävrar simmar upp framför min kajak. Den ena är så nära som ett par meter innan den får vittring och slår med sin stjärt. Kattskär är upptaget av ett ungdomsgäng så går ut via Östra kanalen och sen vidare norrut till Långskatan. En bit över tolv slår jag upp tältet som nu doftar likt min morbrors hem. Längtar tillbaka till Finland igen, men först måste jag ta mig till Haparanda.
 
Långskatan

2 kommentarer:

  1. Härligt att du är "tillbaka" hoppas du är fulltankad med energi för "slutspurten" :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Finn! Sorry för sent svar. Nu är det inte långt kvar och snart är jag i Umeå!:)

      Radera