söndag 19 juli 2015

Dag 79: Mjältön-Ällön

Distans: 43 km
Paddeltid: 8 h 11 min
Total distans: 1 873 km
Dagssnitt: 23.7 km/dag
Vind: 1-8 m/s SV vridande till NV
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här

En efter en taxar båtarna ut från Baggviken på morgonen. Jag är bland de första att kliva upp, men långt ifrån den första som lämnar hamnen. I en segelbåt är det i princip bara att sticka när man vaknar. Frukosten kan ätas i farten och allt du behöver finns på båten. För mig tar det lite mer tid, men allt stuvande börjar gå på ren rutin så tänker inte så mycket på det, även om det skulle vara skönt att slippa.

Vägen norrut.

Stora och långsamma dyningar från igår dånar in mot de klippiga öarna när jag lämnar hamnen. Det är nästan helt vindstilla och får jag bara skydd söderifrån slipper jag havets karusell. Tänker jag ska gå rakt norrut och följa de mindre öarna men ändrar mig efter en stund och paddlar rakt österut mot Norra Ulvön. Här kan jag stryka den och sen paddla västsidan om Trysundsön, Klösan och Vågön. Mörka moln kryper allt närmare så går en lite längre väg för att korta ner överfarterna ifall något oförutsett skulle inträffa.

 

Snabbt och lätt går det till Trysundsön tack var den sydliga vinden som drog igång under min överfart. Därifrån går det än fortare och nu slipper jag havets dyningar. Gör ett stopp på norra sidan av Vågön (fina tältplatser här) för att kolla vind och vågor innan jag fortsätter mot Skagsudde. Blåser 8 m/s SV just nu och vågorna piskar mot klipporna. Gör ett försök, men vänder ganska snabbt i den krabbiga sjön. Bestämmer att gå runt Råskärsön och på så vis korta ner överfarten mot Skagsudde. Fortfarande vinden i ryggen och precis när jag ska runda ön och gå rakt österut ser jag hur vindkraftverken stannar, roterar nittio grader och börjar snurra igen. Vinden vrider nästan exakt i samma ögonblick som jag vrider kajaken. Borde kanske köpt en lott idag?

 

Fyren på Skagsudde.

Det blir några nervkittlande kilometer innan jag når hamnen. Den redan kraftigt krabbiga sjön tillsammans med klippornas reflektioner gjorde mig inte kaxig där ute, men jag höll mig ovanför vattnet. Tar en promenad runt udden för att se om det där verkar lugnare och under stoppet som varar under en timme hinner havet lugna sig såpass mycket att t.o.m en vattenskoter kör förbi. Kan han så kan jag och det går bra trots vågornas studsande mot de branta klipporna. Finner en plats bland några mindre öar på östra sidan. Imorgon väntar ett par överfarter. Den modige tar raka spåret, men jag tar väl omvägar som vanligt.

Egen sjö på Ällön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar