måndag 20 juli 2015

Dag 80: Ällön-Kronören

Distans: 39 km
Paddeltid: 8 h 36 min
Total distans: 1 912 km
Dagssnitt: 23.9 km/dag
Vind: 3-8 m/s NV
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här
 
Utan att jag tänkte det igår skuggar mina kläder i björken tältet på morgonen. Solen steker på och i normala fall hade jag vaknat tidigt, men nu sover jag som ett litet barn. Det blåser redan vid frukost och oron över Degerfjärden börjar gnaga. Dit har jag lite drygt 16 km så det bekymret får jag ta senare. Först gäller det att plocka ihop alla prylar och packa kajaken.
 
Stuvning till frukost.
 
Lite efter nio paddlar jag norrut i en ganska tråkig skärgård med väldigt få öar och inte blir det mycket bättre med sulfatfabriken vid Husum i bakgrunden. Båtarna slipper jag i alla fall, de försvann tvärt efter Höga kusten. Nu är jag helt själv och det är väldigt få sommarstugor. Väl inne i Degerfjärden är det helt öde, som om jag vore i vildmarken. Stryker land och klipporna tar bort det mesta av vinden, så jag avancerar norrut tämligen enkelt trots nordvästlig vind. I de här förhållandena har jag ingen lust att sitta tre timmar på en lång överfart. Då tar jag hellre en lite längre väg längs land för att på så vis korta ner tre timmar till en. Vid Fillinghamn ser jag helt plötsligt flertalet hus och folk som badar vid den lilla sandstranden. Kliver iland, sätter på mig torrdräkten och går sen raka spåret över fjärden i den byiga frånlandsvinden. Vågorna är ingen fara, jag är mer rädd för att vinden skall trycka ut mig till havs, men den håller sig inom prognosen och andra sidan når jag efter knappa timmen.
 
Blommigt intill Kronören.
 
Hade för avsikt att ta Järnäsklubb idag men när solen är påväg ner och några små öar dyker upp blir jag tältsugen. Järnäshamn når jag vid lunchtid imorgon och då slipper jag äta frystorkat. Nordväst på förmiddagen som ska vrida till sydväst, ganska precis som min paddelväg. Kan bli en riktigt bra dag.
 
Matlagning och kvällssol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar