fredag 24 juli 2015

Dag 84: Dödmanskär-Munkviken

Distans: 43 km
Paddeltid: 9 h 23 min
Total distans: 2 070 km
Dagssnitt: 24.6 km/dag
Vind: 0-5 m/s NO vridande till S
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här

Mitt batterie är på laddning, kläderna hänger på tork och jag sitter i tältet med frukosten på spisen. Njuter av stunden och känner ingen stress över att komma iväg snabbt. Vindarna vänder nämligen först efter lunch och just nu går det vita gäss där ute.

Grötkok på Dödmanskär.

Slänger ett öga på prognosen och givetvis har den ändrats. Nu är det först vid femtiden det ska börja blåsa sydligt, men den nordliga vinden skall gradvis avta fram tills dess. Lika bra att sticka så inte hela dagen går förlorad. Kusten är öde långa bitar och de få hus som finns står ofta tomma. Det är vackert, men ockå lite skrämmande att vara helt själv på havet och ingen i närheten om något skulle gå fel. Idag går allt rätt och mot eftermiddagen lägger sig vinden helt samtidigt som det mullrar kraftigt in mot land. I stormens öga eller ska kvällen kanske bli så här lugn?

Mörkt var det här!

Efter att åskan lagt sig börjar en svag sydlig vind blåsa som hjälper mig raskt vidare. Jag siktar på Ledskär en bit efter klockan tio på kvällen och ser att platsen är upptagen av tältare. Ingen lust att fortsätta så tänker jag kan stanna här då ön är stor med flera sandvikar. Kliver iland och går fram till sällskapet som sitter runt en lägereld. Stämningen är god och de undrar vad det är för utomjording som är på besök. Några vuxna och en hel hög med ungar har åkt ut från Munkviken för att tälta och de föreslår att jag paddlar till deras stuga för en dusch och bastu istället. Agneta och Owe Wikström välkomnar mig varmt och visar var jag kan slå upp tältet. Blir bjuden på en god palt, tar en dusch och kryper sen in i tältet. Vill jag så finns det också frukost för imorgon. Dörren står öppen, som Owe uttryckte det. Snacka om trevligt folk!

3 kommentarer:

 1. Hej Ivan!
  Sitter och tittar efter dig i Luleås skärgård! Är på Sandöns västra sida strax efter sundet mellan Sandön och Luleås flygplats. Hur passerar du Luleå?
  /Storstakarn Dahlgren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Den ön går jag nog antingen innanför eller rundar utanför, så du borde se mig ifall du är kvar om 3-4 dar? Tänkte göra ett stopp på Lövskär för att möta upp lite folk och är du kvar kan jag ju komma förbi o säga hej?:)

   Radera
  2. Jag är kvar till torsdag. Jag kollar bloggen så hoppas jag att jag hinner se dig :)

   Radera