måndag 2 april 2018

Påskpaddling vid Grebbestad - 2018.03.30-04.01

Vid påsk ska man måla ägg, äta godis och socialisera. De som känner mig vet att jag inte är så mycket för något av det där. Visst är det trevligt att umgås, men det är ganska skönt att vara för sig själv också. Jag behöver det och har märkt att det är något jag söker mig till mer och mer.

Sol och svaga vindar, i alla fall till en början.

Fredag
Nautopp slår upp portarna för säsongen och min kajak som förvarats hos dem behöver rastas. Isflaken envisas med att ligga kvar inne i hamnen trots att vårsolen skiner för fullt. Här inne i viken är det lä men väl ute på öppet vatten blåser en frisk ostanvind. Jag är påpälsad men fryser ändå, trots ivrig paddling. Klockan börjar närma sig kväll och målet med dagen är att snabbt komma ut till en fin plats så därför passar Stora Måkholmen bra då det endast är ca 5km paddling från Grebbestad.

Beaufort LV på Stora Måkholmen.

Middagskok i vältempererat tält.

Det blir en fin kväll och strax efter att solen doppat sig i havet mojnar vinden helt. Jag värmer mig vid brasan och skådar fullmånen i öster.

Fint kvällsljus.

Lägereld på Stora Måkholmen.

Temperaturen sjunker snabbt och vid läggdags är det någon minusgrad. För att inte frysa har jag tagit med mig vintersäcken, en Western Mountaineering Puma MF som är klassad ner till -32°C. Jag kryper ned iklädd enbart kallingar och min känsla säger mig att det kommer bli för varmt, men jag drar ändå igen dragkedjan och somnar gott.

Tältmys

Lördag
Som jag misstänkte blev det alldeles för varmt och bara efter ett par timmar vaknar jag kallsvettig i säcken. Genom att öppna dragkedjan och ha säcken som täcke istället blir det svalare och jag sover närmare nio timmar totalt tills solen börjar torka kondensen i tältet.

Spegelblank morgon.

Vilken fantastisk morgon! Havet ligger som en spegel och jag minns min allra första solopaddling våren 2014 då vädret bjöd mig på tre helt vindstilla och soliga dagar.

Spegelblankt var det här.

Jag slöar och njuter av att vara ute i det fria. Ingen stress utan allt får ta den tid det tar och därför är jag inte på vattnet först efter lunch. Givetvis har den vindstilla förmiddagen nu övergått till en halvblåsig historia. Förvisso sol men den isande vinden gör att jag inte paddlar mycket mer än 10km innan lägerdags på Lökholmen, där jag tältade med en norrman för knappt två år sedan. Den här gången väljer jag dock att slå läger på klipporna lite längre ut.

Ingen snålbrasa på Lökholmen.

Gårdagens historia upprepas och vinden mojnar helt efter solnedgång. Här finns drivved i massor så större delen av kvällen spenderas filosoferandes framför brasan.

Söndag
Jag hade tältdörren nästan helt öppen under natten och vid femtiden på morgonen var det såpass kallt att jag fick krypa ned i säcken. Inte undra på då hela viken frusit till is.

Frostig morgon.

Morgonen börjar kallare än igår men jag lagar ändå frukosten utanför tältet. Luftrummet är fullt med fåglar men båtarna syns nästan inte till och någon kajakpaddlare har inte dykt upp. Bara naturen och jag, precis som det ska vara.

Luftburet vårtecken.

Vinden har inte försovit sig utan blåser i riktning rakt mot mig då jag börjar paddla mot Grebbestad. Det är bara 10km dit och med ett lunchstopp halvvägs går det galant, trots en ganska envis motvind hela vägen. Jag spanar och testar några nya paddlar hos Nautopp innan jag åker tillbaka till hetsen i stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar