söndag 8 mars 2020

Tältnatt på Galterö

Lördag
Idag bjuder äntligen Göteborgsvintern på strålande sol och svaga vindar så då gäller det att nyttja dagen särskilt då de flesta helger hittills har blåst och regnat bort. Morgondagen är dock en annan historia, men då ska jag bara äta frukost och ta mig hem så lite busväder till gröten gör inte så mycket.
Med mitt Enan-tält på cykeln trampar jag till Saltholmen i vårvärmen och rullar ombord på överfulla båt 283 som tar mig och min cykel till Brännö på lite drygt 20 minuter. Jag har varit här flera gånger förut, både med kajak, cykel och till fots. En personlig favorit där man snabbt kommer bort från storstadens stress och ut i skärgården.

Blankare än blankast strax innan Brännö.

Jag trampar mot Galterö naturreservat och parkerar cykeln strax innan bron som leder över till ön. Vinden är helt obefintlig och solen strålar för fullt så jag passar på att vandra rundslingan på ön innan lunch och relax i vårsolen.

Vy mot Göteborgs hamninlopp.

Glasflaskor vid vandring är big no no, men en kort tur som denna får man göra undantag.

Mot eftermiddagen kommer en svag bris från väster och det kalla havet så jag börjar leta tältplats. Med tanke på busvädret som skall komma mot midnatt ändrar jag mina planer något och väljer en plats som är någorlunda skyddad för sydanvinden.

Vinga fyr i fjärran och sol i ögonen.

Fårsäsongen är redan igång.

Det är ovanligt mycket folk på ön och jag hejar på tre ungdomar som pratar engelska med varandra på utländsk brytning. Gissningsvis är de utbytesstudenter och jag ser att de har med sig packning för att spendera natten på ön. Attans också, jag som trodde och hade hoppas på att få vara själv. De verkar åtminstone inte ha någon koll på väderomslaget som skall komma, eller så bryr de sig inte, då de placerar tältet mitt i ett blåshål några hundra meter från min plats.

Havsnära tältning.

Eftermiddagsbrisen lägger sig helt mot kvällen och trots att det är frost på tältet känns det ganska behagligt att sitta ute. Kamerastativet är hemma så jag knäpper några långexponeringar så gott det går med provisoriska lösningar. Fåren på ön undrar vad jag gör då de kommer förbi och ser mig ståendes på alla fyra pillandes med kameran. Jag får i alla fall till några kort och kryper sen ner i min varma sovsäck.

Fåret och månen.

Vältrafikerat hamninlopp.

Söndag
Sov ganska knackigt under natten då jag dels är ovan vid tältkomforten samt att vinden rev och slet i tältet en hel del trots att jag ligger i lä. Frukosten fixar jag inne i förtältet sittandes i sovsäcken. Ingen lust att äta ute i blåsten idag.

Äggkok i min KleanKanteen Food Canister (473ml). Ett måste om du bara önskar äga en matbehållare.

Mina tältgrannar är borta när det är dags att bege sig mot Brännö. Antingen fick de problem med vinden eller så har det bara tagit båten som gick vid 9:30. Min går vid 11:28 så jag hinner förbi utsiktssplatsen på Brännö innan jag trampar på båten och sen vidare hem till Majorna. Trots att det bara blev lite drygt 24 timmar ute i det fria känner jag mig återigen rik på nya upplevelser.

Rivö, Asperö, Brännö och båten jag åker hem med.

1 kommentar:

  1. Trevlig tur!
    Galterö är verkligen en fantastisk plats. Brukar själv åka dit och tälta en natt då och då. Sist slog jag upp tältet intill sjömansgravstenarna, lite läbbigt på natten kanske men fint skydd för vinden :)

    SvaraRadera