fredag 25 juli 2014

Dag 4: Pinnö-Storö (Norra Väderöarna)

Distans: 15 km
Medelhastighet: 5.8 km/h
Total distans: 84 km
Dagssnitt: 21 km/dag
Vind: 5 m/s NV

Ny dag, nya möjligheter, som det heter. Ännu en strålande morgon. Undrar hur länge det håller i sig? Hade gärna haft lite moln och något svalare för paddlingens samt sovandets skull, men man ska inte klaga på vädret, det gör dom tillräckligt på jobbet.
Strul med solcellsladdaren igen. Nu kan jag inte ladda mina saker samtidigt som solpanelen är inkopplad till batteriet. Så länge jag kan ladda batteriet och sen ladda min prylar med det så är det ok, men hade gärna kunnat göra båda sakerna på samma gång. Powermonkey Extreme är inte så extrem i mina ögon. Behöver lite mer robusta saker och något som laddar lite fortare. Det medföljande batteriet laddas fullt under två hela dagar med bra sol, blir det lite mulet tar det betydligt längre tid. Under mina veckor i Finland kunde jag med nöd och näppe hålla igång alla elektronikprylar (exkl. kameran) som jag tänkt ha på Sverigepaddlingen, och då hade vi strålande väder nästan alla dagar. Nä, behöver något kraftigare och rejälare.
 
Grötfrukost
 
Lagar frukosten och studerar mina kartor. Undrar hur långt jag har kvar till Lysekil där jag tänkt laga min kajak. Får det till 60 km ungefär, d.v.s. tre "slöa" dagsetapper eller två lite längre. Passar nog bäst att reparera kajaken under måndagen så det får bli en "slappehelg". Bastu hade varit trevligt så får se om jag tar mig ut till Storö (Norra Väderöarna) där jag vet dom har en ny fin vedeldad sak. Måste kolla vindarna men här vid min tältplats har jag ingen täckning alls så får ta det på vattnet och bestämma mig där. Packar ihop mina saker och lägger i kajaken och funderar om mina tejpningar och kajaken håller på Väderöfjorden vid en eventuell överfart. Tänk om båten spricker upp o går i två bitar mitt ute på havet, det hade inte varit kul. Sprickor fortplantar sig gärna så man vet ju aldrig.
 
Lappad kajak
 
Ute på vattnet ringer jag Väderöarnas Värdshus och frågar om bastun. Jodå, den är ledig för alla bara man betalar 150 kr. Bestämmer mig för att luncha på Långeskär för att där ta ett definitivt beslut om jag ska ge mig ut på öppet hav eller ej. Som jag misstänkte innan är ön helt smockad med båtar och människor. Inte undra på, det är en väldigt fin plats där jag tältade tidigare i vår samt med ett gäng under midsommar. Väljer strand nummer två räknat norrifrån och nedåt. Den är konstigt nog helt tom på folk men ganska snart efter att jag tagit ett dopp och lagat lite mat dyket ett stockholmspar upp. Dom börjar ganska fort fråga var jag kommer ifrån och vart jag är påväg samt allmänt om kajakpaddling och alla mina prylar. Killen påminner om Erik Haag och båda är så där trevligt nyfikna som bara Stockholmare kan vara. Kul med nya möten. Hoppas på mycket sånt under min Sverigepaddling även om mina kompisar tycker jag är lite av en ensamvarg ibland!
 
Långeskär
 
Vinden verkar inte bli värre än 5 m/s och havet ser ganska lugnt ut. Bestämmer mig för att ta ut gamla bettan på liten öppenhavspaddling. Förvånansvärt små vågor trots vinden. Det går galant och efter dryga timman når jag norra spetsen av Storö. Går in norrifrån mellan Storö och Stora Hejen. Här ligger segelbåtarna som packade sillar och en väldigt gemytlig stämning infinner sig. Folk badar, äter och umgås. Alla njuter i högsommarvärmen. Som den enda kajakpaddlaren på ön blir jag något uttittad. Tror inte riktigt folk räknar med att kajakare skall ge sig "så långt ut", men jag är väl en sån där "hard core-paddlare" som Stockholmarna menade.
 
Uppradade båtar
 
Drar upp kajaken i lagunen på västra sidan av Storö och tar direkt ett dopp. Vattnet är helt sjukt varmt och jag funderar på om jag är i Sverige eller utomlands. Tre killar kommer och ställer lite frågor om paddlingen och får då reda på att det är 24 grader just här. Inte undra på att jag tyckte det var varmt.
 
Lagunen mellan Ramnö och Storö
 
Knallar iväg mot värdshuset och frågar om bastun. Det går bra om den är igång men dom har ingen lust att elda igång den bara för mig. Om dom bara visste att dom har att göra med vedeldad bastu-mastern himself, men jag säger inget utan går iväg och känner efter. Den är i full gång så det är bara att kliva in. Passar på att tvätta mina kläder i duschen, rakar mig och går sen in i bastun. Helt plötsligt är där redan fyra människor. Vart kom dom ifrån? Till slut blir vi ett litet gäng på sju personer. Vi pratar om ditten-datten, badar bastu och doppar oss i havet som på den här sidan av Storö är 20 grader vilket också är officiella siffror för platsen. En god räkmacka och en kall öl efter bastun smakar helt underbart. Som en ny människa igen.
 
Sauna med utsikt
 
Glider in på en räkmacka
 
Vandrar upp till lotsutkiken och knäpper några kort. Det dröjer en stund innan jag får den helt ren från båtfolket som alla tycks ha samlats här för att se solen gå ner.
 
Lotsutkiken
 
Storö
 
Love is in the air
 
Blå timmen
 
Grunnat lite under dagen om jag ska slå upp mitt tält eller sova under bar himmel. Stockholmsparet tyckte det sista och då kringgår jag ju tältförbudet som tycks råda på Storö. Det får bli så för något regn lär väl inte komma? En konstans vind håller myggen borta även om jag emellanåt känner en envis rackare. Kryper ner i säcken under stjärnhimmelen. Sömnen är inte långt borta. Undrar om jag måste ta mig hela vägen till Lysekil imorgon, det kommer bli tufft. Bäst att sova.
 
Spartanskt boende

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar