lördag 12 juli 2014

Lilla Kallberget

Det är många som har Facebook-kompatibelt väder nu, och likväl för oss här på stugan. Sen vi kom hit har det varit klarblå himmel varje dag och varmt. Tror aldrig vi har haft så bra väder så länge här på ön. Skönt att havet kyler av luften lite för på fastlandet brukar temperaturen ligga några grader högre har jag noterat när jag är där för att träna.
Ungefär 5km rakt ut i havet från vår ö ligger Lilla Kallberget. Ordentligt exponerad och ses bra från vår stuga. Det finns ständigt ett sug att åka dit, men också en rädsla över att färdas så oskyddat. Med de senaste dagarnas väder hade det fungerat vilken dag som helst. Har nästan blivit lite bortskämd och medvetet väntat ut rätt dag då havet ligger helt spegelblankt redan på eftermiddagen. Den dagen kom igår så lite efter åtta finsk tid slängde jag i kameraprylarna och gled ut på ett öppet och helt spegelblankt hav.
 
På väg ut, Lilla Kallberget till vänster.
 
Dyningar i kombination med ett blankt hav gör dig lite groggy. Utan några krusningar på ytan är det svårt att se hur vågorna rör sig och därmed också svårt att förutse hur kajaken uppför sig. Trots det är det alltid lika speciellt och väldigt roingivande. För mig finns inget mer avkopplande!
 
Övernattningsstugan
 
Väl på ön sprätter jag runt med kameran som vanligt och försöker fånga det jag ser. Doften från alla blommor gör mig lyrisk och jag minns mina barndomssomrar när vi lekte på klipporna. Skärgården här luktar speciellt och helt annorlunda kontra västkusten.
 
Namn oklart...
 
Tuvull eller ängsull.
 
Det finns en liten stuga på ön med öppen spis och fyra sovplatser som är tillgänglig för allmänheten. Självklart också en gästbok. Något avtryck gjorde jag tyvärr inte.
 
 
Interiören.
 
Efter att ha sett solen dyka ner i ett helt öppet hav kröp jag ner i sittbrunnen igen och paddlade hemåt. Alla öar in mot land var en enda grön massa så för säkerhets skull tog jag en kompasskurs även om jag vet ganska exakt var vår stuga ligger. Fullmånen lyste klart in mot land och himlen skiftade i blått och lila. Om jag hade fin paddling ut så var den nog snäppet vassare tillbaka.
 
Klar för start!
 
Nattpaddling
 
På hemmaplan igen blir det bastu, öl och ytterligare några exponeringar. God natt!
 
 
Kartan
 

2 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder :)!! Vi ska ut till Kallberg i helgen med vår gamla träbåt, hur var stugan i skick? Sist vi var dit var golvet uppbrutet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Rune! Inga konstigheter med stugan när jag var dit, såg ganska städat ut invändigt. Njut av turen, det är en vacker plats!:)

      Radera