fredag 29 augusti 2014

Lysekil - 2014.08.29

Imorgon ska jag för första gången hålla en kajakkurs i Lysekil. Deltagarna är helt gröna på paddling och jag som kursledare, så det borde väl gå jämnt ut. Kathrine vid Nautopp kontaktade mig och undrade om inte jag kunde ställa upp då hon och Torbjörn måste iväg på annat. Vill inte påstå att jag är någon expert inom området men lite har jag ju snappat upp under mina turer och en del kurser har jag gått genom åren så det ska nog gå vägen. Kajak lånar jag av Nautopp, så slipper släpa ut min egna från vardagsrummet. Bara att packa bilen med alla prylar och sticka iväg då, för jag vill börja paddla redan idag då jag ändå är ledig.
Solen lyser lite halvt genom molntäcket och vindarna är svaga när jag sätter mig i båten. Ulrika vid uthyrningen har dragit alla detaljer för mig inför morgondagen. Senast klockan 9:30 måste jag vara på plats. Puh, det blir en tidig morgon. Precis när jag tänker sticka dyker en ensampaddlare upp. Efter en stund känner jag igen killen. Han gick en ensamräddningskurs med Torbjörn samtidigt som jag gick rollkursen. Sen dess har han varit ute längs Västkusten. Ursprungsidén var att paddla från Schweiz till Sverige, exakt hur kom vi aldrig in på men han menade att den sträckan skulle bli 5 000 km, d.v.s. dubbelt så långt som Sveriges kust. Lite dumt att ge sig in på något sådant när man tidigare aldrig paddlat kan ju jag tycka och det hade även han insett till slut. Ok, slutpratat för den här gången. Går rakt västerut och rundar Stora Kornö som är utflyktsmålet inför morgondagen. Gör ett kort stopp på västra sidan för att kolla in Klingkyrka, en mindre grotta som formats av havet för länge länge sen. Vägen dit går genom en hage och fåren däri låter sig inte störas utan kommer nyfiket fram för att kolla vad jag har i händerna och medan jag koncentrerat försöker få en vettig bild märker jag hur ett får börjar bita i mitt kapell.
 
Nyfikna får.
 
Fortsätter norrut längs västra sidan. Temperaturen är optimal och nästan inga båtar ute. Rekar en bra plats att ta iland, i värsta fall, nio kajaker. Inne vid själva hamnen finns ett gäng mysiga och fina sjöbodar med en tillhörande långgrund strand. Något sank, men det funkar! Kliver iland och tar lite kort på dom små bodarna som byggts så nära varandra att det knappt går att mötas, men pittoreskt är det minsann.
 
Stora Kornö
 
Stora Kornö
 
Ingen långpaddling idag inte. Kör rakt mot Bläckhall efter besöket på Stora Kornö, men först ett kort stopp på Flatholmen alldeles intill för att plocka lite björnbär som troligtvis inte kommer finnas där jag tänkt tälta. Det blir mumma till gröten imorgon.
Reser tältet och ordnar klart lägerplatsen på ren rutin. Börjar få upp farten och det är nog bäst inför min långpaddling då jag måste upprepa proceduren i stort sett varje dag under drygt två månaders tid. Just nu är det enkla förhållanden men när det blåser hårt och/eller regnar gäller det att ha stenkoll på utrustningen, det kan jag nog behöva öva på.
 
Bläckhall
 
Efter maten låter jag mig inspireras av omgivningen. Gillar verkligen den här tiden på året då luften börjar bli frisk och floran ändrar färg. Måste få till en liten höstvandring, det var ett tag sen sist. Räcker med ett par dagar och fjäll behöver det inte vara. Ett skogslandskap duger lika bra det med. Åker mot föräldrahemmet i Bergslagsskogarna i slutet av september, kanske kan komma ut då.
 
Hilleberg Soulo på Bläckhall
 
Det blir som vanligt några långexponeringar och även om dagarna börjar bli kallare påminner myggen om att sommaren ännu inte släppt greppet. Vinden har lagt sig helt och dom kan enkelt röra sig i luften kring mitt huvud. Fotograferandet går undan och jag tar mig mot tältet som inte rör sig det minsta denna lugna kväll. 16 grader i luften och något kallare kommer det bli mot natten. Perfekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar