söndag 21 september 2014

Fjällbacka skärgård - 2014.09.21

Natten ger lite regn och vinden rycker en del i tältet. Ken Ring bjuder på hemkört och lillebror klänger på byggställningar, i drömmarnas värld förstås. Sover fram till klockan nio och vaknar av att solen börjar lysa mot tältet. Regnet har slutat men det är ändå tjocka moln som drar in så för säkerhets skull lagar jag frukosten i anslutning till tältet.

Sommar eller höst?
 

Klean Kanteen Steel Pint och ett par mackor.

Vinden vrider och tilltar som dom lovat. Solen tittar fram korta stunder, men det är ändå ingen direkt värme i luften. Rolig paddling kan det nog allt bli. Gör mig startklar och kliver ut i vattnet och känner direkt något som börjar greppa tag i mina tår. Den här gången är jag med på noterna och förstår att det är en krabba. Drar blixtsnabbt undan foten och ser samtidigt hur en fullvuxen skojare springer iväg. Förra gången var på Lyngnholmarna när jag gjorde min långtur i somras. Dom verkar gilla mina tår, eller så är dom bara allmänt förtjusta i fötter.


Startklar.

Tar sikte mot Ingrid Bergmans f.d. sommarhus på Dannholmen och den skulptur som står på skäret intill. En duva som reser sig ståtlig på klipporna och har en vacker dynamik. Jag vill veta mer och titta närmare på fågeln så kliver iland på ön då sommarhusen intill verkar vara tomma. "Fred vår dröm", står det på framsidan. Tydligen var det så att Ingrids man, Lars Schmidt, ville uppmärksamma fredsarbetet på Balkanhalvön och kontaktade skulptören Gudmar Olovson. Fågeln var ursprungligen tänkt för Manhattan i New York men lyftes hit istället med helikopter sommaren 1996. Häftig historia och en häftig skulptur!

Fredsduvan på Dannholmen.

Rundar Lökholmen alldeles intill och får lä för vinden. Solen skiner mellan molnen och det är dags för lunch. Tar iland på en fin liten sandstrand jag spanade in på vägen ut i fredags. Här är en riktigt bra tältplats om man vill komma ut snabbt och börjar ifrån Fjällbacka.
Trots lä och sol är det ändå ingen värme att tala om. Nu är det mer höst än sommar och jag vill röra på kroppen igen så paddlar raka spåret mot bilen och konstaterar att jag haft ytterligare en toppenhelg på havet. Undrar hur många fler det blir innan 2015? Bifogar min färdväg på en interaktiv karta lite längre ner på sidan.

Fjällbacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar