söndag 16 november 2014

Göteborgs skärgård 2014.11.15-16

Det har nästan gått två månader sen sist jag var på vattnet. Måste ändra på det plus att paddlar och annan utrustning behöver testas inför min expedition. Vindarna ser inte ut att bjuda upp till någon söndagspaddling men mest östliga vad det verkar så större vågor kan jag nog slippa.

Så här såg det ut mest hela helgen.

Har lånat ett par paddlar från Kanotcentrum och kollar även med en vän, Tomas,  ifall jag kan låna ytterligare en. Han vill inte bara låna ut en paddel utan undrar även om jag inte är sugen på sällskap. Den här tiden på året blir det fort mörkt och att då kunna ha någon att prata med vid brasan i mörkret är inget man tackar nej till. Dessutom är det skönt att ha en kamrat nu när det lovats lite "busväder".
Vi träffas vid Fiskebäck och gör oss klara för avfärd. Kylskåpsvarmt i luften och ostliga vindar kring 10m/s. Packar klart kajakerna och flyger sen fram mot Asperö där vi rundar sydspetsen och paddlar vidare norrut mot Stämmösund.

Lånepaddel och Tomas.

Mina nya neoprenpogisar värmer skönt och paddeln jag fick låna av Tomas är lätt som en fjäder. Werner Ovation med böjt skaft. Föredrar raka rör men nu känns det faktiskt ganska bekvämt och desto mer jag paddlar den desto mer vill jag ha den.
Vi tar oss till Galterö för ett lunchstopp. Fick hem lite frystorkat i fredags så nu är det dags att testa vad som fungerar bäst inför Sverigepaddlingen. Pasta bolognese står det på påsen och innehållet visar sig vara riktigt bra. Gott, då har jag två rätter som kommer funka till sommaren.

Tomas i en smal passage intill Lilla Rävholmen.

Efter maten glider vi under bron mellan Brännö och Galterö. Vattnet är lågt men det går ändå bra att ta sig igenom. Paddlingen går rakt söderut och längs öarna är vi ganska skyddade mot vinden. Tomas stryker längs klipporna som en revirmarkerande hund och visar hur en kajak skall manövreras. Själv håller jag mig för det mesta lite på avstånd men följer med när roliga passager dyker upp.
Vid Lilla Rävholmen stöter vi på ett par stora militärbåtar som står parkerade mot bryggorna med framåtdrift för att inte åka iväg i vinden. Dom plockar upp en hel hög med grönmålade grabbar och tjejer. Militärövning ser det ut som och vattenströmmen från båtarna får oss att åka iväg som om det vore forspaddling. Blir sugen att knäppa lite kort men det brukar sällan vara populärt vid områden som detta. Fortsätter istället till Stora Rävholmen där det blir läger för natten. Skymmer fort så vi gör i ordning våra tält innan det är dags för brasa och middag.

Stora Rävholmen.

Skönt med värme då jag småfrusit om fötterna nästan hela dagen. Militärövningen på ön intill fortsätter för det dyker upp lysraketer i luften med jämna mellanrum. Vi tjötar om det mesta och försöker värma oss så gott det går framför elden. Vinden verkar tillta och det blir inte längre någon riktig värme från brasan. Ändå är den stor och glöden ordentlig. Klockan är inte mycket mer än 19 innan vi säger godnatt och kryper in i våra tält. I min sovsäck blir jag varm till slut och somnar gott vid tiotiden även fast tältet väsnas och flänger runt vinden.
Vid 07:30 känner jag mig någorlunda utvilad, trots att jag vaknat en hel del under natten p.g.a. vinden. Kanske lika bra att börja med frukosten men innan den drar jag mig en liten stund. Självklart somnar jag om och vaknar först en timma senare. Tomas är redan klar med frukosten och springer runt på klipporna för att spana på utsikten. Jag äter min gröt och vi gör oss sen startklara. Det blåser kring 12-13m/s nu och paddlingen hemåt kommer nog ge lite trötta muskler.
Paddlingen går norrut och det fungerar riktigt bra men när vi viker in mot Stjärnvik bjuder vinden upp till kamp. Under en sträcka på 2km paddlar vi inte mycket fortare än 3km/h. Två föräldrar på stranden är så inne i sina smartphones att dom knappt märker deras barn eller oss trots att vi paddlar förbi rätt nära och riktigt långsamt i vinden. Framåt kommer vi ändå och lunch får det bli på Långholmens västra sida. Solen tittar faktiskt fram emellanåt och himlen är inte så där jämngrå som den varit tidigare under helgen. Synd att det skall blåsa så förbaskat bara.

Lunch på Långholmen.

Paddlingen fortsätter och efter 2,5h kamp i rak motvind får vi äntligen belöningen när vi når Önnered för att där ta kanalen mot Fiskebäck. Vinden ger oss nu lite fart i ryggen och paddlingen den sista dryga kilometern känns superenkel. Klockan visar strax efter tre när vi anländer och det börjar redan skymma.


Det blev inte mycket mer än 14km idag, men min kropp hade nog gissat på minst den dubbla distansen. Ändå skönt att komma ut och kul med sällskap för en gångs skull. Även om förhållandena har varit något tuffare än en varm sommardag blev det en bra helg med lite båtar och trevligt sällskap. Dessutom fick jag ju möjligheten att testa lite utrustning. Mer om det i kommande inlägg och färdvägen finner ni i kartan nedan.

Kajaken åter på plats.

2 kommentarer: