söndag 7 juni 2015

Dag 37: Vitemölla-Utkörningen

Distans: 48 km
Paddeltid: 9 h 37 min
Total distans: 714 km
Dagssnitt: 19.3 km/dag
Vind: 6-10 m/s SV vridande till V
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här
 
05:30 väcker koltrasten mig. En halvtimma för tidigt men det är väl lika bra att kliva upp nu och nyttja vinden som har en mer fördelaktig riktning på förmiddagen. Det tar mig två timmar från revelj tills att jag sitter i kajaken. Det är normalt och då behöver jag inte stressa med rutinerna. Nu ska den enorma Hanöbukten avverkas. Vinden ligger på bra och vågorna är små. Jag går nära land och susar fram i behaglig fart. Folk promenerar på stranden och några entusiaster badar. Det går undan och efter lite drygt tre timmar når jag hamnen Gropahålet där det blir lunch på stranden intill piren. Solen gassar och rosorna blommar för fullt. Äter min kulinariska läckerhet i form av en frystorkad påse och känner den behagliga doften från rosorna. Jag njuter, för första gången på länge.

 
 
Hanöbukten närmar sig sitt slut och jag är knappt trött. Vindarna hjälper mig verkligen idag. Fortsätter förbi Åhus industrihamn och sen vidare till Hammaren. På bara några kilometers paddlding ändrar skärgården katraktär helt och hållet. Nu är det slut med långa sandstränder och öppen skärgård. Nu börjar öarna komma och omgivningen är rätt stenig. Ganska lik den skärgård jag är van att paddla uppe i Bottenviken. Det är underbart att få se öar igen, som jag har längtat!
 
 
 
Går in i hamnen vid Tosteberga och fyller på vatten. Paddlar sen vidare i rask takt till Utkörningen där jag är nu. Tog en chansning som gick hem. Hittade en fantastiskt fin plats med sandstrand och allt. Tänka sig, jag ligger på en egen ö. Vem hade kunnat tro det i morse?
 
Utkörningen

Det blev nytt distansrekord med hela 48 km, men så hade jag också mycket medvind idag. Imorgon ska jag göra ett försök på genvägen mellan Hanö och Tärnö. Vattnet kluckar utanför mitt fönster och vaggar mig till sömns. En fantastiskt bra dag på jobbet.
 
 

2 kommentarer:

  1. Måste vara skönt att få några mil så du kommer framåt i lite högre tempo. Du är värd ett par medvindsdagar så det blir många mil utan att ta i. Paddla du på nu så kanske vi kan ta en middag ihop när du passerar Stockholm, jag har en stuga nära Dalarö där du säkert passerar. Jag startar inte förrän runt 10 juli så det är gott om tid....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tänk vad väder och vind kan göra både för farten och humöret. Hoppas du får bra vindar inför ditt rekordförsök. En middag låter inte alls dumt. Du ser ju min progress så vi kan väl höras av när det närmar sig!:)

      Radera