onsdag 10 juni 2015

Dag 40: Slädö-Järkö

Distans: 25 km
Paddeltid: 5 h 14 min
Total distans: 806 km
Dagssnitt: 20.2 km/dag
Vind: 6-10 m/s SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här
 
Idag har vi god hjälp av vinden redan från start. Den för oss framåt i rask takt utan någon större ansträngning. Med tanke på hur det blåser väljer vi att gå på norra sidan av de större öarna. Stridsflygplan och helikoptrar flyger runt ovanför våra huvuden och på vattnet ser vi några militärbåtar. En av dessa är uppankrad lite längre ut när vi skall korsa farleden mellan Aspö och Tjurkö. En annan större civil färja ligger still inne i hamn. Det är i alla fall vad vi tror för ungefär mitt i farleden ser vi att båda båtarna är i rörelse och vi är något taskigt placerade. Tack var den goda vinden och vågorna lyckas vi ta oss undan ganska snabbt och ser hur fartygen passerar våra ryggar. Efter den pulshöjaren stannar vi på Tjurkös östsida för en lunch.
 
Dagens lunchplats.
 
Mat och lite vila gjorde susen. Nu tar vi oss vidare ganska enkelt mot öarna i Karlskronas östra skärgård. I alla fall så länge nosen pekar mot öst men sista kilometerna rakt söderut mot Järkö blir rätt kämpiga i vinden som nu ligger kring 10 m/s. Marlene sätter oss grabbar på plats och drar ifrån rätt enkelt mot slutet. Om det beror på lätt kajak eller bara fin teknik låter jag vara osagt.
 
Järkö
 
Dagens plats blir Järkö efter ytterligare fint tips från Erik och Pia. Den visar sig dock ha lika många fästingar som sandkorn i Skåne. Tror jag plockat ett trettiotal krypandes på benen redan. Vi hoppar in i tälten och håller oss där resten av kvällen. Jag ska inspektera mig noga innan läggdags så att ingen är kvar eller hunnit bita sig fast. Imorgon följer Johan och Marlene med runt Torhamns udde, det känns tryggt! Ska bli skönt att börja paddla norrut igen.

2 kommentarer:

  1. Såg er när ni var utanför Sturkö, (långanabben där jag bor), är så grymt imponerad av vad du gör, skulle själv vilja göra samma resa, men inte ensam, är rädd attt jag får ett psykbryt, lycka till på fortsatta resan och var rädd om dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jan-E! Självklart skall du paddla kusten o jag har nog också insett att det säkert blir trevligare med sällskap!:)

      Radera