onsdag 17 juni 2015

Dag 47: Sladö-Lilla Olsön

Distans: 36 km
Paddeltid: 7 h 10 min
Total distans: 1 071 km
Dagssnitt: 22.8 km/dag
Vind: 0-6 m/s SO vridande till SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här

Genom åren har jag spenderat några dagar i kajaken och upplevt alla möjliga slags väder. Spegelblankt hav som ligger helt stilla hör till ovanligheterna, men idag är just en sådan dag. Himmel och hav smälter nästan samman och ljuset är platt. Vi glider fram i den kvava morgonluften och gungar långsamt i dyningarna.

Fin morgonpaddling.

Den lugna stunden varar inte mycket mer än ett par timmar tills det börjar blåsa lätt från sydost. Precis vad vi behöver för att inte bli överhettade. Vi går så rakt som möjligt och följer farleden för det mesta. Jag har börjat tänka mer och mer på att alltid ta den kortaste vägen och inte ödsla med sidospår. Det är trots allt ca. 230 mil som skall paddlas och då gäller det att vara disciplinerad med vägvalen. En liten avstickare till Flatvarp kostar vi dock på oss för att köpa rökt fisk. Hamnen är helt död och några gamla skyltar berättar vad som här tidigare fanns. Jag har sett det på fler ställen och de fiskare jag pratat med längs vägen menar att bestånden av många arter är körda i botten(!). Alla vill vi ha fisk men det måste vara hållbart! Idag får vi nöja oss med frystorkat.

Flatvarp
 
Regnet skall börja vid sextiden och till Gryt hinner vi inte innan matbutiken stänger. Jag har slut på i princip allt och att bunkra längs Smålands/Östergötlands kust utan att ta längre omvägar har visat sig vara svårt. Vi hittar en fin klippa på östra sidan av Lilla Olsön, ca. fem kilometer söder om Gryt. Regnet kommer som på beställning och vi håller oss inne i tältet resten av kvällen. Mobiltäckningen är ok så vi kan roa oss med TV. Skönt att vara inne i värmen när regnet slår mot tältet.

3 kommentarer:

 1. Hej Ivan,
  Bara att instämma med några tidigare, det är riktigt inspirerande läsning du bjuder på !
  Passar på att önska dig glad midsommar samt bra väderförhållanden framöver // Finn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för det o glad midsommar! Får jag följa din resa runt kusten nästa år kanske?:)

   Radera
  2. Inte nästa år men planen är 2017, "planeringen" pågår dock så smått ;-)
   så bla din blogg är otroligt uppskattad !

   Radera