onsdag 24 juni 2015

Dag 54: Toklo-Lövgrundet

Distans: 40 km
Paddeltid: 8 h 24 min
Total distans: 1 276 km
Dagssnitt: 23.6 km/dag
Vind: 1-5 m/s V vridande till SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här

Regnet som började igår eftermiddag ökar mot kvällen och håller i sig hela natten. Det är trivsamt att i en varm säck höra dropparna slå mot duken. Elementen är väldigt tätt inpå och många stunder uppskattade. Stunder som man inomhus skulle gå miste om. Regn är ett trevligt inslag så länge man är i tältet, men undviker det gärna när jag ska packa kajaken och börja paddla. Den här morgonen pågår det hela frukosten men avtar strax därefter och jag kan packa ihop och dra.

Blöt morgon.

Det är kvavt och i princip helt vindstilla. Regnet kommer och går. Jag paddlar till Dalarö för att bunkra mat och fixa vatten. Butiken är liten och trång och jag luktar inte smultron efter att ha använt torrdräkten i exakt 54 dagar. Tvingas gå obehagligt nära kunderna och inbillar mig att de känner doften. Skyndar mig för att inte utsätta dem med obehaget allt för länge. Tre rejäla påsar och femton liter vatten senare går kajaken som en pråm, men nu kan jag lätt vara ute drygt en vecka.

Soligt under dagen.

Vinden börjar trycka på snett bakifrån och kajaken känns lätt igen. Går över Nämdöfjärden och följer öarna uppåt i nordostlig riktning. Lyssnar på David Batras sommarprat (som var riktigt bra) och spanar på de lyxiga sommarstugorna. Vid fjärdens slut blir vinden så svag att knotten flyger ikapp mig. Det är varmt och jag önskar jag inte hade torrdräkten på, men vid Kanholmsfjärden kommer vinden igen och kyler skönt samtidigt som knotten försvinner. Tar sikte på några småöar öster om Vindö och hittar ganska snabbt en perfekt plats i lä för vinden som ska komma under natten/morgonen.

Innan regnet.

Trots att klockan är strax efter nio kan jag sitta ute i korttröja och här finns varken mygg eller knott. Yttertältet är sjöblött och får torka en stund innan jag sätter upp innertältet. Jag äter middag, bloggar och njuter av tillvaron. Precis när jag med ord ska börja måla upp den fina kvällen känner jag regndroppar. Ett mörkt moln seglar in från land och jag får raskt slänga in alla saker i tältet och säkra kajaken. För första gången har jag inte satt fast tältet med stormlinorna, men det står nog kvar tills imorgon. Jag ligger ju i det.

Efter regnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar