torsdag 25 juni 2015

Dag 55: Lövgrundet-Gåsö

Distans: 39 km
Paddeltid: 7 h 50 min
Total distans: 1 315 km
Dagssnitt: 23.9 km/dag
Vind: 5-7 m/s SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här
 
Klockan ringer vid sju. Idag är återigen en dag när det går segt att kliva upp. Skulle behöva mer sömn men min kompis Jimmy kommer ut med sin kajak och vi har tänkt träffas runt lunch öster om Ljusterö och dit har jag ca. 20 km paddling. Det innebär att jag bör sitta i kajaken senast nio. Det blåser åt rätt håll, molnigt och kring 15 grader. Perfekta paddelförhållanden!
 
Snabblunch på vattnet.
 
Dagen inleds med att korsa en större farled för estlandsfärjorna, i slutet av Kanholmsfjärden. Det går geschwint och efter det börjar en fin skärgård med ett myller av stora och små öar. Sommarstugedensiteten har gått ner rejält och här går det galant at hitta fina tältplatser. Träffar ett par tjejer i kajak och konstaterar att jag sett väldigt få kajaker sen jag startade vid Svinesund. Det kanske drar igång när värmen kommer?
 
Finlands sak är vår.
 
Jimmy möter upp i sin fina kajak (en Skim Differ förstås) och vi fortsätter färden norrut. Vågorna är små och vinden rakt i ryggen. Det går fort och enkelt, precis vad jag behöver. Vi paddlar in i Blidösund och går iland halvvägs på en badplats för att vila och sträcka på benen. Några småtjejer badar och leker i vattnet som om vi vore i Grekland trots den blyga vattentemperaturen på 15 grader.
 
Klädtvätt på Gåsö.
 
Efter sundet letar vi tältplats på Kråkan men det är lönlöst så vi går på ett tälttips på Gåsö dryga kilometern därifrån. En fin sandstrand med gräsplätt samt eldstad och bänkar dyker upp. Här blir perfekt och imorgon kan jag enkelt korsa den stora farleden för finlandsfärjorna. Det är sol och fortfarande blåsigt så jag passar på att tvätta kläder samt ta en dusch. Jimmy har med sig chips, öl och choklad. Vi spanar på färjorna och njuter av en fin kväll.
 
 
Bakom våra ryggar finner vi en vacker skog med fullt av lågor däri. Fåglarna sjunger och det doftar ljuvligt, precis sådär som det bara gör i äldre skogar. Det här är som medicin för själen och precis vad jag behöver efter alla dagar på havet. En gammal välmående skog är ovärderlig och det är väldigt synd att vi är så bra på att förstöra dem. Det är vår generations plikt att bevara och skydda gammelskogarna istället för att se kortsiktigt och räkna avkastning samt bonus.
 
 
Kvällens bloggstund.

1 kommentar: