tisdag 21 juli 2015

Dag 81: Kronören-Storgrundet

Distans: 43 km
Paddeltid: 7 h 55 min
Total distans: 1 955 km
Dagssnitt: 24.1 km/dag
Vind: 3-7 m/s S-SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här

Sömnen blir lidande av en lätt illamånde känsla som aldrig riktigt vill försvinna. Kliver upp tidigt för att ta till vara på de svaga vindarna under förmiddagen nu när jag skall över Nordmalingsfjärden. Illamåendet upphör aldrig och någon aptit har jag inte. Dricker en del vatten och börjar med en tugga gröt men spyr ganska direkt efteråt varpå jag får tillbaka aptiten och kan äta upp maten. Magen är ännu inte helt bra efter att jag blev sjuk för några dagar sen. Inte så kul att börja med en överfart i vetskapen om att man när som helst kan kräkas, men jag måste framåt.

Lugn förmiddag.

Maten kommer aldrig upp igen och överfarten går bra trots den tilltagande sydvästliga vinden. Kliver iland vid restaurangen på Järnäsklubb för att fixa vatten, men det går inte att få. Väldigt märkligt, en restaurang utan vatten? Någon i disken snackar om vattenbrist. Skippar att äta här dels för att jag inte vet om jag kommer behålla maten men också för det svala bemötandet. Paddlar vidare och äter min frystorkade mat i kajaken. Vågorna växer allt mer men innanför Sikhällan skyddar öarna och här kan jag fylla upp vattenflaskorna vid en mysig restaurang på Tjäreskäret. Vattnet smakar som en rostig gammal järnstång så någon järnbrist lär jag inte lida av de närmaste dagarna. Inne i Örefjärden håller landet borta vågorna och innan Hörnefors kommer en fin skärgård med en hel del öar som jag slingrar mig igenom med bra vind i ryggen. Även om det inte alltid finns öar är jag glad över att ha tillbaka alla grund och stenar igen, för de plockar bort mycket av vågorna.

Sandstrand på Storgrundet.

På Österfjärden blir det lite mer öppet igen men nu är jag bekväm i vågorna. Tänker även att jag ska ta Mjölefjärden men när en liten ö med fin sandstrand uppenbarar sig tappar jag suget att fortsätta. Vinden har dessutom inte lagt sig som den skulle och härifrån kan jag ta raka spåret över imorgon. Överfarternas och stenarnas paradis, det är Norrland det!

2 kommentarer:

  1. Det är gott Ivan, alltid kul att läsa vad du skriver, kämpa på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att även Herr Nilsson är inne och läser!:) Ja nu är det inte långt kvar!

      Radera