söndag 16 oktober 2016

Kök för vandring

Vid vandring vill jag att ryggsäcken ska vara lätt. Vem vill inte det egentligen? För en helgtur med tält ska man inte behöva ha mycket mer än 10kg på ryggen. Kanske låter lite, men hemligheten är givetvis att använda lätta prylar. För paddlingar eller andra äventyr där inte vikten har någon direkt betydelse använder jag alltid mitt Trangia 25 eller Trangia 27 lite beroende på om jag gör en sällskapsresa eller solotur. I mitt tycke ett fantastiskt kök som jag använde längs hela kusten utan minsta problem. Det finns i många olika materialutföranden och fungerar med både sprit, gasol (tillval) eller multifuel (tillval).

Grötkok på ett Trangia 27-1 HA med gasolbrännare.

Uppsättningen som användes längs kusten, Trangia 27-1 HA med gasolbrännare, väger in på 886g. Jämför det med mitt vandringskök som klockar in på 213g. Brännaren är den prisbelönta MSR Pocketrocket på 86g och kastrullen MSR Titan Kettle på blygsamma 126g. Kompletterat med en 230g-gastub landar hela uppsättningen på 596g vilket fungerar ungefär en vecka för mig.

MSR Pocketrocket samt Titan Kettle, här med 100g gasoltub.

Vattenkok i Svartedalen.

Nackdelen är att köket blir något vingligare än ett stabilt Trangia och utan vindskydd rätt vindkänsligt, men båda problemen går att lösa eller åtminstone minimera. Vidare leder titankastrullen värme oerhört snabbt så det gäller att vara vaken för att inte maten skall brännas vid. Vid vattenkok är det ju förstås bara en fördel. Kastrullen rymmer lite drygt 8.5dl så inga problem för två personer som lever på frystorkat (4dl vatten/portion).


Lättviktsprylar innebär oftast en kompromiss och det gäller att väga plus mot minus, men med tanke på den låga vikten (213g) har jag svårt att hitta något lättare kök och som presterar på samma nivå. Gillar du att bära lätt så säger jag köp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar