fredag 26 januari 2018

De stora skogsäventyren - Pärlälvens fjällurskog

Igår släppte Peter Persson den fjärde och sista delen i sin dokumentärserie De stora skogsäventyren. Den här gången vandrar han och paddlar sin packraft i Pärlälvens fjällurskog, en av de sista väglösa urskogar vi har kvar i Sverige. Jag blir helt tagen av de vackra bilderna och inser än mer vilka fula "skogar" skogsindustrierna skapat i vårat land. Skogarna i filmen påminner mycket om de jag vandrade i förra året i finska Pyhä-Luosto nationalpark och har man en gång sett och upplevt riktiga urskogar bleknar allt i jämförelse. Vi har aldrig haft så mycket träd i Sverige, men aldrig så lite riktig skog! Enligt de demokratiskt beslutade miljömålen har vi bestämt att skydda ca. 17% skog, trots det har vi hittills bara lyckats skrapa ihop några få ynka procent och miljömålet levande skogar kommer inte kunna uppnås med nuvarande skogspolitik.
Jag skulle kunna prata länge om den svenska skogen men ska låta er njuta av en vacker film istället som gör mig sugen att vandra in i det väglösa landet. Kanske beger jag mig hit någon gång i år med min packraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar