söndag 23 juli 2023

Kajaksegel på Beaufort LV

Jag har använt kajaksegel i några år nu och får nog medge att det är ett av mina bättre köp, trots att jag var väldigt skeptisk inställd innan jag testat. Seglet fungerar bra i rak sidovind men som bäst snett från sidan eller rakt bakifrån. Allra häftigast med styv kuling rakt i ryggen. Då går det undan och ingen risk att byig vind tippar kajaken. 

Beaufort LV med segel.
 

Tidigare har jag endast haft seglet på min kära Differ, men efter att jag skaffade Beaufort LV ville jag även kunna använda seglet på den vid både korta eller lite längre turer. Kruxet är att Beaufort LV har betydligt kortare för än Differ vilket innebär att när seglet är nedfällt hamnar det en bit in över sittbrunnen. Vissa paddlare har inga problem med det, men jag vill absolut inte ha något som hindrar mina paddelrörelser.

Kajaksegling i medvind.

Min finska kajakkompis Juho Paaso och jag spånade en del och till slut kläcktes idén att montera seglet på en glidskena som ju är rätt vanliga bland seglare fast då för andra ändamål. På så vis kan jag skjuta fram seglet när det ligger ner och blir därmed inte i vägen. Jag kontaktade Ronstan och fick ritningar samt CAD-filer för att bättre se vad som passar för det segel jag har. 

Ronstan, series 19 samt 14.

  

Series 14 från Ronstan var den minsta modellen jag kunde hitta efter att letat runt bland flera olika tillverkare och modeller. Dessutom passar den hålmönstret för mastens basplatta (röda delen) tillräckligt bra för att inte behöva göra några modifieringar. Med ett par M4x10-skruvar (ISO 14581) samt ett par brickor och muttrar gick monteringen väldigt enkelt.

Travarens undersida.

Travarens ovansida med mastens basplatta monterad.

Glidskenan var inte gratis, men den är o andra sidan designad för tuffa tag i saltvatten och då brukar det tyvärr kosta. Under skenan monterade jag gummidistanser för att dels täta för vattnet men även för att få upp travaren något då den annars hamnar för nära den konkava däcksformen.

Glidskenan monterad. Tre skruvar räcker nog gott.

Seglet nedfällt och i framskjuten position.

Nu återstår bara att ta ut Beaufort LV på nya (segel)äventyr. Sen får jag ta en ordentlig funderare om jag även ska sätta borren i Braveheart LV. Troligtvis inte, men om ett par år kanske jag tänker helt annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar