fredag 1 augusti 2014

Dag 11: Lyngnholmarna-Närsholmen

Distans: 14 km
Medelhastighet: 4.1 km/h
Total distans: 227 km
Dagssnitt: 20.6 km/dag
Vind: 6 m/s SV
 
Sover nästan oavbrutet fram till kl. 10. Motvindspaddlingen igår tog nog rätt hårt för jag behöver sömnen. Fortsatt blåsigt idag men enligt prognos ska det lugna ner sig mot eftermiddagen/kvällen. Ingen idé att stressa. Dessutom vill jag att kameran skall få lite torktid i förmiddagssolen. Ironiskt nog har solcellsladdaren kommit igång så passar på att ladda mina prylar. Bestämmer att åka efter lunch för då slipper jag göra ett stopp på vägen och kan således köra på med enbart fikapauser sittandes i kajaken.
 
Lyngnholmarna. Den drivande kajaken till höger.
 
Lyngnholmarna
 
14:30 sätter jag paddeln i vattnet. Har rak motvind men det känns ändå som en barnlek jämfört med gårdagen. Går rakt söderut mot Lövön och sen längs dess västsida vidare mot passagen mellan Älgön och Brattön. Den senare reser sig hela 131 m.ö.h., vilket är högt för att vara västkusten. Får lite Norge-feeling och det slår mig att jag kanske borde satsa på norska kusten nästa år istället för den svenska, men det är nog för stort projekt att börja med, eller....?
 
Brattön t.v. samt Älgön
 
Efter att ha haft hyfsat med lä bakom Älgön får jag nu jobbig paddling på Älgöfjorden. Då jag kom iväg sent och inte vill paddla hela kvällen bestämmer jag att ta iland på Närsholmen där jag tältat förut under en tur tidigare i somras. Ön är full med får och dom låter sig inte störas utan kommer istället nyfiket fram till min kajak.
 
Nyfikna får
 
Kameran är helt död när jag sätter i batteriet. Lika bra är väl det för den var rätt sliten sen innan. Hoppas jag kan få ut något på försäkringen bara. Får klara mig med iPhonen och iPaden, även om det är rent skräp i jämförelse med det jag hade innan. Avslutar ändå paddlingen imorgon. Kommer aldrig ta mig till Göteborg, det blir bara krångligt med logistiken. Bilen står vid Marstrand så lika bra att sluta här. Det viktigaste har varit att samla erfarenheter från en längre paddeltur. Ville se hur alla prylar fungerar, hur kroppen klarar det samt om det är psykiskt jobbigt att vara själv lite fler dagar än en helg. Axlarna har fungerat förvånansvärt bra. Haft en del strul tidigare under våren så trodde dom skulle säga ifrån. Däremot märker jag att det sliter på hand- och fingerleder, speciellt efter en dag med motvind. Kanske måste jag stärka upp dessa inför nästa sommar.
 
Närsholmen
 
Lagar kvällsmaten och lyssnar på Sommar i P1 med Jeppe Wikström. Underbart att höra musik igen och ett väldigt bra prat. Det bästa jag hört på länge, antagligen för att jag kan identifiera mig med mycket av det han säger. Fotograferandet, kärleken till havet och längtan efter att bo ute på en ö. Stockholmsparet jag träffade på Långeskär dag 4 tipsade om Jeppe och trodde jag skulle gilla det. Dom hade helt rätt, så tack!
 
Ljungen står i full blom
 
Knotten driver in mig i tältet en stund efter tio. Skriver det sista på bloggen och gör mig klar för natten. Imorgon avslutar vi äventyret för den här gången, det känns vemodigt.
 
Long exposure på en iPhone

2 kommentarer:

  1. Ser fint ut även utan storkameran. Jag brukar säga att kameran står för 2-5% och det stämmer nog :)

    SvaraRadera
  2. Haha, ja det är väl lite så men skulle nog vilja höja till 10% ändå!;)

    SvaraRadera