måndag 15 juni 2015

Dag 45: Stora Kronoholmen-Istergås

Distans: 39 km
Paddeltid: 8 h 16 min
Total distans: 999 km
Dagssnitt: 22.2 km/dag
Vind: 0-5 m/s NV vridande till S
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här

Solen väcker oss tidigt denna måndagsmorgon. Det blåser nordvästligt nu men skall vrida efter lunch. Ingen idé att stressa för desto långsammare vi skyndar desto mindre motvindspaddling. Målet med dagen är att ta oss till Misterhults skärgård, eller i alla fall i närheten.

Erik och Blå Jungfrun.
 
Vinden är betydligt svagare idag och trots att det blåser nordväst avancerar vi enkelt. Från vår tältplats går vi raka spåret till Oskarshamn för att fylla upp vattenflaskorna. Än så länge har jag inte haft några problem att hitta vatten men det ryktas att kranarna i Stockholms skärgård oftast har lås. Återstå att se!
 
En kajak och en shejk.
 
Efter ett kortare lunchstopp på Fittjö badplats är det dags att ta sig förbi kärnkraftverket Oskarshamn, som ligger ca. milen norr om staden. Kilometerna innan består av fantastiskt fin skärgård med ett myller av små öar och trånga passager. Glädjen över naturskön skärgård förbyts snabbt till tristess när vi närmar oss verket. Med paddlingen förbi Malmös industriområde i färskt minne håller vi oss utanför de gula pinnarna för att inte skapa uppståndelse. Trots att det är i princip vindstilla bjuder havet upp till en lugn vals och jag ser Eriks nervösa blick samt hans stela hållning. Han erkänner att det nog allt är lite obehagligt med havets vågor. Då skulle han bara varit med i den sjö jag hade vissa dagar på västkusten.
 
Lunch med utsikt.
 
Efter kärnkraftverket glider vi in i Misterhults skärgård. De steniga öarna är nästan helt borta nu och allt är förbytt till släta fina klippor. Vi slår läger på Istergås efter en full arbetsdag och håller oss inne i tältet hela kvällen p.g.a. knotten. Vädret för imorgon ser väldigt lovande ut.

1 kommentar:

  1. Nu är du inne i de finaste skärgårdarna på hela turen - passa på att njut!
    Istergås är en av mina favoritöar. Ska kanske dit en tur nu i sommar.

    Fortsatt lycka till på turen!

    SvaraRadera