fredag 26 juni 2015

Dag 56: Gåsö-Söderholmen

Distans: 31 km
Paddeltid: 7 h 05 min
Total distans: 1 346 km
Dagssnitt: 24.0 km/dag
Vind: 0-4 m/s V vridande till NO
Vilodagar/inblåsta dagar: 7
Paddelväg: klicka här
 
Även denna dag inleds med att en större farled skall korsas. Jimmy var förnuftig och stack hemåt innan förmiddagsregnet drog igång på allvar. Själv har jag väntat ut det värsta och sitter nu i kajaken och ser på när Viking Line Cinderella kör förbi hundra meter bort. Passagen här vid ön Ålandet är inte mycket mer än trehundra meter och det är god sikt både styrbord och babord. Ett taktiskt bra ställe för att korsa farleden säkert. Jag har gjort några våghalsiga passeringar tidigare, men med tanke på färjefrekvensen vill jag här vara stensäker.
 
 
 
De kunniga har förutspått nordlig vind idag men istället har jag den i ryggen. Det tackar vi för! Till Kapellskär tar jag mig lekande lätt men där börjar prognosen stämma lite bättre och jag får inte lika mycket hjälp längre. Lunchar på land och paddlar sen in i Lidöfjärden och vidare in i Björköfjärden. Det blir allt smalare och tankarna går till den avlånga sjön Lelång i Dalsland. Här är det mer en regel än undantag att ha en liten charmig bastu vid vattnet och de har blivit mer frekvent nu sen jag gick in i Stockholms skärgård. Sist jag badade bastu var i Varberg. Dusch i all ära men det är först i en bastu jag känner mig ordentligt ren. Dessutom är det ju en ren njutning att sitta i värmen och spana ut över öppet hav. Snart kommer jag till sommarstugan i Finland och får min beskärda del.
 
Bastusugen!
 
Vinden stannar av helt och hållet mot kvällen och Björköfjärden blir spegelblank. Siktet är inställt på en tältplats precis i början av Väddö kanal men i den behagliga kvällssolen dyker en inbjudande klippa upp där mitt tält skulle passa perfekt. Jag kan inte motstå frestelsen.
 
Spegelblankt!
 
På klippan slänger jag upp mina halvblöta kläder från gårdagens tvätt och börjar med kvällens bestyr. Ungefär samtidigt kommer en fritidsbåt modell större och drar upp vågor som givetvis sköljer över alla mina plagg. Jag springer runt som en yr höna och samlar ihop allt innan de åker ner i vattnet.
 
 
Solen går i moln senare mot kvällen och en lätt bris tar vid, men inne i tältet har jag golvvärme i form av en varm klippa. Förutom förmiddagens regn är det här en av de bättre dagarna på resan. Sommaren knackar verkligen på dörren nu och imorgon har jag enkel paddling i kanalen. Livet på en pinne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar