måndag 31 oktober 2016

Galterö - 2016.10.30-31

Det vackra vädret är tillbaka igen och då gäller det att lyfta på arslet. Den här gången hoppar jag på turbåten till Brännö för att sen vandra ut till Galterö. Har varit här flera gånger förut med kajak och ett par gånger med cykel, men aldrig till fots.

Inte en krusning på ytan denna vindstilla söndagskväll.

Galterövägen på Brännö.

Göteborgs hamninlopp.

Jag promenerar Galterövägen ut till Brännö i ett fantastiskt fint höstväder och konstaterar att det har sina fördelar att inte behöva jobba måndagar. Nu kan jag nyttja det fina söndagsvädret och slipper trängas med helgfrilufsare ute på Galterö. Tältet reser jag intill en sandvik ute på Sundholmen där jag tältat tidigare under en kajaktur. Jag äter av mina medhavda delikatesser och myser till gasollyktans sken. Himlen lyser upp av stadens ljus och kvällen är tyst och stilla förutom färjornas dovt mullrande motorer. Det stör mig egentligen inte utan tvärtom ganska skönt att det är lite ljusare samt att det hela tiden händer något nu när det är så mörkt ute. Om man som jag är lite skraj för mörkret och inte helt bekväm med att sova ute ensam är det här ett perfekt ställe att öva på. Något helt annat än exempelvis den tysta mörka skogen vid Svartedalen, där jag överlevt ett par nätter utan sällskap.

Hilleberg Enan på Galterö.

Stadens ljus i fjärran.

Söndagsmys i tältet.

Vid tvåtiden vaknar jag av det rycker i tältet. Min initiala tanke är att gässen bråkar med mig så blir något förvånad när en räv med stor fluffig svans glor på mig precis intill tältet. I mitt yrvakna tillstånd tänker jag aldrig på någon kamera utan ropar istället att räven ska försvinna. Det var synd för den hade lagt sig tillrätta alldeles intill och var inte speciellt blyg. Det visar sig på måndagsmorgonen att den bitit av en av tältlinorna och det var väl det som fick tältet att skaka. Tur att räven inte gick loss på duken!

Rävarna på Galterö gillar tältlinor.

Utrustningen för en helgtur.

Jag spisar långsamt min frukost och börjar sen den dryga 3km långa (eller korta?) vandringen till båten. Även denna dagen helt vindstilla och solen tittar fram mellan molnen. Det är så varmt att jag går i enbart skjorta hela vägen tillbaka, förutom till en början då jag passar på att knäppa några selfies.


Göteborgs hamninlopp.

Cykelparadis vid Rödsten på Brännö.

Saknar du både kajak och cykel men ändå snabbt vill ut i skärgården är det här upplägget ett perfekt alternativ. Äger du redan alla prylar kan det ändå vara värt en vandring för omväxlingens skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar