söndag 21 april 2024

Topptur på Getryggen

Jämtland har många fina fjäll för topptur. Getryggen intill Storulvåns fjällstation är kanske en av de allra mest besökta, särskillt under april månad då vädret brukar vara bra. Jag var här tillsammans med bröderna Björn och Erik 2016 under en vecka. Då gick vi bl.a. över Getryggen och vidare till Sönner Tväråklumpen för att på så vis få två olika åk. Planen är att göra en liknande tur idag med Erik, men att skippa Getryggens topp och bara gå över dess sadel. 

Mulen inledning.

Vinden är nästan helt obefintlig och det ligger ett molntäcke över fjällen. Prognoserna säger strålande sol hela dagen så förhoppningsvis drar molnen bort snart. Vi är knappast ensamma här, fjällstationens parkering är nästan full och många planerar samma tur som oss.

Välbesökt fjäll.

Underlaget är hårt och bitvis något isigt, men det finns partier med lite mjukare snö, särkillt då vi kommer upp lite mer på höjden. Det väsentliga vid topptur är kanske inte heller underlaget utan det handlar väl mer om helhetsupplevelsen. Är vyerna fina och vädret soligt blir det oftast bra, oavsett underlag.

Erik var snäll och gick efter min karta jag tappade.

De flesta går på ren topptursutrustning, men jag ser även en halvgalen norrman med enkla turskidor som siktar mot toppen. Själv kör jag på min hybridlösning men blir lite sugen på lättare grejer då alla flyger fram på sina skidor. Efter att ha räknat lite på det skulle jag kunna spara ungefär kilot per fot, men då måste jag byta både bindningar samt pjäxor. Tål att tänkas på till nästa vinter.

Norrmannen med turskidorna samt ett gäng vanliga toppturare.


Erik med Åreskutan i fjärran.

Halvvägs in på turen börjar jag inse att vi nog får skippa Sönner Tväråklumpen ifall jag skall ha ork för morgondagens skidor i Åre, så vi bestämmer oss för att bara åka på Getryggen idag. Det viktiga är som sagt att vi är ute och njuter av det fina vårvädret snarare än att trötta ut oss (mig) i onödan för att få de "rätta" åken. Vill man dock bara åka Sönner Tväråklumpen och inte gå onödigt långt är det trots allt ett bättre alternativ ställa bilen något söder om fjällstationen och ta dalgången mellan Getryggen och Sönner Tväråklumpen. Många gjorde den varianten idag och det finns gott om parkeringar längs vägen.

På toppen av Getryggen. Gissa om jag brände mig någonstans?

1382 m.ö.h. blickar vi ut över fjällandskapet och ser bl.a. Åreskutan där vi var och åkte hela föregående dag. Nu står vi alltså på toppen av den lilla vita pricken vi såg i fjärran igår. Sylarnas fjällstation, ungefär 20 km bort, kan även ses härifrån med blotta ögat.

Vi gör oss klara för utförsåkning.

Efter en lite längre fika i solen river vi bort stighudarna, tar på oss skidhjälmarna och börjar med det drygt 3 km långa åket tillbaka till fjällstationen där vi unnar oss en varsin våffla. En riktigt fin dag på fjället helt enkelt.

Erik och solen.

Jag påväg hemåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar