onsdag 3 april 2024

Mullfjällsturen på turskidor

Tillbaka på Mullfjället igen men denna gången på turskidor. Jag har tagit sittliften från Duved och får således 358 höjdmeter helt gratis. Solen skiner för fullt, vinden är svag och termometern visar några minusgrader. 

Vyn söderut någon kilometer norr om sittliften.

Efter att ha klivit av sittliften är det ett par kilometer med enbart stigning, på vissa ställen så brant att jag får ta av mig skidorna trots stighudar. Just här hade jag behövt ha hellånga hudar istället för de vanliga korta. Det är inte bara jag som letat sig ut på fjället idag. Några har gått från liften med topptursskidor och kan på så vis förlänga åket med ett par kilometer orörd snö. De är pratglada och ger mig tips på nya spännande åk. Jag möter även ett par på vanliga längdskidor som tagit sig från Lillåstugan i enbart uppförsbacke, så det kommer bli enkelt för dem härifrån då de tänkt åka samma väg tillbaka. De tycker jag ser ut som ett proffs, ställer nyfiket frågor om min utrustning och imponeras över skidorna med den nya Xplore-bindningen. Hur klär man sig för att se ut som ett proffs? Jag har ju bara vanliga friluftskläder på mig idag.

Åsnes Falketind i pudersnö.

Ett fint pudertäcke har lagt sig över hela kalfjället vilket gör åkningen både tyst samt underhållande. Jag övar på telemarkstilen i utförslöporna och njuter av en riktigt fin vinterdag. Strax efter Mullfjällets topp börjar terrängen slutta utför så jag plockar bort stighudarna en stund för att få lite bättre glid. 

Vindstilla, pudersnö och sol. Behöver väl inte önska mer?

Närmar mig trädgränsen.

Halvvägs in på turen och precis där träden börjar ta vid stannar jag till för ett lunchstopp. Någon har grävt en grop med tillhörande ryggstöd sen tidigare så då är det ju dumt att bygga nytt. Ett helt gäng, säkert 10-15 stycken turkskidåkare kommer i motsatt riktning och stannar i närheten med sina välfyllda ryggsäckar samt pulkor. De ser ut att vara ett gäng nybörjare som övar på vintertältning, det är i alla fall min gissning med tanke på hur de rör sig på skidorna. Den generösa packningen tyder ju också på att de skall tälta. En fin plats väljer de i alla fall med panoramavy utöver fjällkedjorna.

Lunchstopp på fjället.

Efter lunchen kommer jag in bland träden och får lite brantare backar samt hårdare snö, bitvis isigt underlag, så det blir lite mer fokuserad åkning nu än tidigare på kalfjället. Efter att ha svängt av mot Duved ungefär halvvägs in på turen är det värsta över och turen härifrån till mål blir ganska enkel. En kritvit hare blir skrämd och springer iväg bara några meter framför. Den belästa vet att det var en skogshare och inte fälthare. 
 
Halva sträckan nedanför trädgränsen.

Hela rundan blir ungefär 13 km (lift ej medräknad) och är tämligen lättåkt med undatag för vissa rejäla utförslöpor, på ett ställe såpass brant att jag fick ta av mig skidorna. Jag hoppade över själva Mullfjällstoppen och tog genvägen då jag ju varit här tidigare. Nästa gång skall jag testa att svänga höger vid Forsaskalet istället för vänster och får på så vis nästan bara kalfjäll. Lägger med en karta som visar dagens tur samt färdriktningen. 

Start och stopp vid de röda prickarna. Hela skidturen ca. 13km.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar