måndag 25 september 2017

Skärgårdsliv

Länge har jag insett att livet består av mer än bara jobb och lediga helger. För några år sedan gick jag ner till 80% och i år ville jag ha långledigt under våren, sommaren och hösten. Jag tog tjänstledigt helt enkelt och planen var att leva lite enklare och närmare naturen under en tid för att se om det är något för mig, så den största delen av ledigheten har jag tillbringat på en liten ö i Bottenviken, ute i den finska skärgården.

Vyn från matbordet.

Jag kom hit i maj när isen precis hade släppt och då löven ännu inte slagit ut. Det var kallt i stugan, men efter att ha installerat en kamin blev det varmt och skönt de kalla dagarna.

Jøtul 602 på plats.

Vedeldad bastu har jag badat mycket och givetvis också tränat samt paddlat dagligen, dels för att i princip alla ärenden till land har uträttats med kajaken men också för havtornsplock eller bara ren rekreationspaddling. Jag har levt enkelt och njutit av lugna tysta dagar med havet som närmaste granne. Favorittiderna har varit våren samt hösten då jag i princip varit helt ensam i skärgården. Inga båtar, inga människor vid stugorna och ett rikt djurliv på ön. Jag har bl.a. sett älg, hare, utter, mink, berguv, havsörn och en mängd andra vanligare fåglar.

En av de lugna dagarna på havet.

Dramatisk himmel.

Förutom bastun och träningen har jag även gjort lite nytta. Ny trappa till övervåningen, ny ytterdörr, altan framför ytterdörren samt en altan framför fönstren, kamin installerad, målat och oljat en massa och sist men verkligen inte minst dragit en 1,4km lång motionsslinga på ön som går genom ett vackert och skyddat skogslandskap.

Stugan med ny trappa samt altaner.

Favoritträdet intill min motionsslinga.

Ju fler dagar jag tillbringat på ön desto större har suget blivit att stanna kvar. Luften är frisk och det är en fantastisk känsla att bara gå några meter utanför stugan för att plocka bär och svamp. Älskar kontrasterna havet bjuder på men även den stora färgvariationen på himmelen. Varje solnedgång är unik och från stugan samt bastulaven ser man dem i full display.

Vyn från stugan.

Veneziansk, stugsista eller lyskväll. Sista helgen i augusti då man tar farväl av sommaren.

Nu är det dags att säga adjö för denna gång. Att lämna känns vemodigt, men det är väl dags att även jag börja bidra med lite skattepengar. Jag packar kajaken full med de sista sakerna och paddlar mot land en fantastisk stilla och dimmig morgon. Vi ses nästa år!

Dimmig paddling.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar