måndag 27 juni 2022

Midsommarpaddling 2022

Torsdag
Det har för ovanlighetens skull utlovats kanonväder över midsommar och då vill man ju inte sitta på land och svettas. Bottenviken svalkar fortfarande skönt och det brukar skilja 5-6 grader mellan fastlandet och ”min” stuga i Eugmo skärgård. Under hösten är det tvärtom, då värmer havet medan det är kallare in mot land.

Kajakstuvning vid Fiskehamn

Jag och min kompis Sanna utgår från Fiskehamn och får en ganska blåsig start med vindar kring 8m/s i snitt från sydväst. Planen var att gå söderut men med tanke på vinden och min trötta kropp tar vi sikte mot Olasören på lagom guppigt hav som hjälper oss norrut.

Ordenligt med mygg på Olasören.

Fisk på grillen. Enkelt och gott!

Vy sydösterut från utsiktstornet. Ser du våra kajaker?

Olasörens grill.

På Olasören finns en liten stuga, en bastu samt ett utsiktstorn. En fin liten pärla i skärgården som jag besökt några gånger förut men aldrig sovit på. Med tanke på vindarna så passar det också bra att stanna här idag och så tar vi en lite mer öppen klipptältning imorgon.
 
Fredag
Om myggen var jobbiga i vinden igår är de än värre idag när det är mer eller mindre vindstilla längs marken. Att sitta inne i tältet med myggnätet stängt och laga frukost i värmen är inget alternativ så vi tar oss upp i utsiktstornet där en lätt bris håller myggen borta, eller så är de kanske bara höjdrädda?
 
Kanske öns enda släta plats?

Frukostfix halvvägs upp i tornet.
 
Dagen är solig och varm då vi sakta snurrar runt i skärgården och funderar över lämplig lägerplats. Sanna måste hem relativt tidigt på lördag då det ska blåsa västligt så Stora Kallberget allra längst ut i havet blir en perfekt plats. Då har vi bara cirka 5 km paddling in till Fiskehamn med vinden i ryggen. Tänk att det var Sanna som kläckte den idén och inte jag!

Sanna, solen och havet.

3 viktiga föremål på tur!

Middagsstök.

Fredagstacos. Friluftstips: värm brödet med en skiva ost på köket.

Misommaraftonens lägerplats på Stora Kallberget. Horisontvy!
 
Efter en helöppen paddling på cirka 3km når vi Stora Kallberget där ett mindre sällskap grillar och slappar i solen. De imponeras över våra (mina) fina kajaker och konstaterar att Skim Kayaks har sin tillverkning här i krokarna. Ja, numera har de faktiskt flyttat från Kokkola till Bosund, så fågelvägen har jag inte mycket mer än 7km till fabriken från "min" stuga. Bra för dem, men farligt för min plånbok.


Solnedgångshäng.

Stora Kallberget

23:58 doppar solen sig i havet.
 
Lördag
Nackdelen med öppna tältplatser och fint väder är att solen steker på tidigt på morgonen, ja närmare bestämt strax efter klockan 03:00 på natten tittar den fram. Vid femtiden på morgonen blir det så varmt i tältet att jag tar mig ut och sover vidare i tältets skugga direkt på klipporna. Tre timmar är solen nere när det är som ljusast här i Bottenviken, så om man vill sova lite längre är det kanske bäst att välja en såpass öppen plats senare på året. Hur som helst var det en otroligt fin plats och sova ordentligt kan man ju göra när man kommer hem. För mig brukar det ta en till två nätter att komma in i tältkomforten, sen sover jag som en kung.

Sillunch är väl kanske ett måste under midsommar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar