fredag 5 december 2014

Mitt i naturen

För en tid sedan skrev jag om nedskräpningen i haven och i synnerhet skräpsituationen på Västkusten. I korta drag handlar det om att plasterna bryts ner till s.k. mikroplaster som i sin tur binder miljögifterna i havet. Mikroplasterna förväxlas av djurriket med plankton och på så vis tar sig en större koncentration miljögifter in i näringskedjan för att till slut hamna på våra tallrikar.
Det gäller att folk inser hur illa det är och på senare tid har situationen börjat uppmärksammas i media, nu senast i SVT-programmet Mitt i naturen. Riktigt bra tycker jag men tragiskt att se att en del turister beter sig som rötägg. Att det ser ut som det gör på botten vid Smögenbryggorna förvånar mig inte ett dugg, har flera gånger sett hur kidsen slänger skräpet som om det vore en ren självklarhet. Minns bl.a. ett ungdomsgäng på Vallerö för en tid sedan som kommit ut för att ha lite picknick. Skräp och flaskor flög under kvällen och när det var dags att åka lämnades allt. Det sved att se så plockade snabbt ihop alltsammans efter att dom gått och medan båten gjordes i ordning för att lämna gick jag fram och sa vänligt men bestämt att dom glömde lite saker på ön varpå jag slängde allt skräp i båten. Vad lär föräldrarna sina barn egentligen eller bryr dom sig bara inte? Ta vara på din egen skit, släng inget i naturen och undvik engångsprodukter så långt det går!

Foto: SVT, Mitt i naturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar