söndag 24 juni 2018

Livet i skärgården

Nu har jag bott knappa två månader ute i den finska skärgården, för den här säsongen. Dagarna travar på och har redan börjat bli mörkare. För många synonymt med tristess eller depression men för mig en favorittid med frisk och sval luft samt skogen full med mat. Egentligen gillar jag alla årstider, på olika vis.

Inte så tokig utsikt.

Många undrar hur jag får dagarna att gå och det är väl först när man börjar leva det simpla livet som man inser att mycket av tiden går åt till de vardagliga sysslorna så som att hämta havsvatten, diska och klyva ved. Med andra ord sysslor den moderna människan inte behöver ägna sin tid åt. Min träning och mina paddelturer till land slukar givetvis också en del tid men så länge jag är ute och aktiv så spelar det ju ingen roll. Dessutom slipper jag köra med motorbåt och faktum är att jag inte ens tagit ut båten för i år.

Inte så dumt paddelväder.

Kajaken har blivit min arbetshäst. Jag får med det mesta i den och det som inte ryms tar jag på däck, så som gasolflaskor t.ex. Visst blir det vingligt, men vid lugnt väder går det bra.

Ett kajaklass på klipporna.

En 200l-tunna på kajaken? Ja visst!

Jag har installerat solpaneler på stugan och jobbar 20% på distans. Det ger mig matpengar och lite till samt möjlighet att följa med vad som händer på jobbet trots att jag egentligen är tjänstledig. 8h kontorsarbete i veckan är helt perfekt och om man inte lägger pengarna på skit och håller sig ifrån ekorrhjulet går det faktiskt att klara sig på det, åtminstone om boendekostnaden är närmare noll, för stugan och bastun värmer jag med ved. Ett till två träd per säsong behövs och i år fick jag lov att ta en större tall som en av mina morbröder ville få bort intill sin sommarstuga, men hur får jag hem veden till vår stuga? Med kajaken förstås samt min packraft som pråm! Det går att bära veden genom skogen men det är tungt och blir lite längre än vattenvägen. Jag har testat med några påsar och redan tröttnat.

Här behöver man inte gå sysslolös. Veden skall klyvas, travas, bäras hem och så travas igen.

5 stora påsar i packraften samt 2 nedpackade i kajaken.
Nu är vindarna svaga och solen skiner för fullt så det är väl dags att ge sig ut på en lite längre söndagstur. Glad midsommar i efterskott får jag väl önska så här "annandag midsommar". Välkommen hösten och mörka svala nätter!

3 kommentarer:

 1. Koolt! Ser gött ut. Packa veden i nätpåsar så kan du paddla till Göteborg och sälja veden till hugade spekulanter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum idé! Kanske ta med några hinkar havtorn när jag ändå är igång? ;)

   Radera
  2. Grymt bra att du fått till 20% distansjobb! Det är ju perfekt och en ganska rimlig nivå 😎

   Radera