tisdag 1 december 2020

Adapter till kajakkompass

Ungefär 6 år och åtminstone 6 000 kajakkilometer senare kan jag bara konstatera att Silva 85 är en kompetent kompass. Det är framförallt storleken på siffrorna och den lugna gången som gör att jag tycker denna sticker ut lite extra bland alla kompasser. Under min sverigepaddling sommaren 2015 blev det också väldigt tydligt att just en stabil kompassros är viktigt vid långa överfarter då det gäller att hålla en exakt kurs i timmar och många gånger helt utan något visuellt mål. Då paddlade jag Skim Kayaks Differ men kör numera Beaufort LV på mina långturer och om jag får för mig att paddla hela kusten igen är det garanterat den nya kajaken jag tar med på färden.

Beaufort LV ute på en vårtur.

 Den som känner till Skim Kayaks nyare modeller (challenge-serien) vet att däcket har en något okonventionell utformning med längsgående "rännor" som är där för att styva upp konstruktionen. De är väldigt praktiska till förvaring av runda föremål så som vattenflaskor och dylikt men plattare ytor för kompass saknas helt.

Silva 85 med en 3D-printad adapter.

På mitt jobb har vi några 3D-skrivare så varför inte tillverka en adapter mellan den knepiga däckformen och kompassen? Det enda jag gör på jobbet är att rita saker i 3D-program så det kan jag rätt bra, det knepiga är dock att få in komplicerade ytor i programmet med enbart linjal, papper och penna, men med lite tålamod och kanske lite tur lyckades jag förvånansvärt bra.

Prusa i3 MK3 - väldigt mycket 3D-printer för pengarna om du frågar mig.
 

Hållaren är printad i PLA som är ett nedbrytningsbart material, vanligtvis tillverkat av majsstärkelse eller rörsocker. Kanske inte ett jättebra val för havsmiljö men hittills har adaptern hållit bra och vittrar den sönder kan jag printa ut en ny. Designen är gjord så att jag enkelt kan sätta fast den med gummicord då jag inte vill borra några hål i kajaken samt ha möjlighet att ta bort kompassen då jag inte är på långtur.

Gummicorden håller adaptern på plats.

Förmodligen är jag den enda som har en Silva 85 på en Beaufort LV, men om du som läser mot förmodan kör samma kombination och önskar något liknande, skicka ett PM så kan jag bistå med 3D-filer utan kostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar