fredag 19 juli 2019

Helgelandskusten, dag 5: Dagstur till Træna

Vandringsväg: klicka här

Kastvindar skakar tältet mitt i natten och jag vaknar av skrammel utanför. Gasolköket har jag likt en amatör lämnat ute och det har nu börjat sprida sig i vinden. Locket har flugit iväg ett tiotal meter och sanden yr överallt när jag i bara kalsonger samlar ihop alla delar.

Hurtigbåt från Lovund till Træna.

Vinden har lagt sig när jag vid niotiden kliver ur tältet. Solen skiner och det är redan en bra bit över 20 grader. Tomas och Sofie som i vanlig ordning nästan är färdiga med sin frukost kollar tidtabeller och planerar dagen. De vill till Træna, de öar som hela tiden skymtats vid horisonten mot väster. Jag skulle egentligen inte ha något emot en riktig vilodag, men färja ut och några kortare promenader låter inte så jobbigt. Dessutom får man ju uppleva något nytt.

Blåsigt på båten.

Något snabbare än vårat kajaktempo.

Med snabbfärjan från Lovund tar det knappa halvtimman till Træna, eller rättare sagt Husøy för själva ön med topparna heter Sanna och dit måste man ta sig med en mindre anslutningsfärja som visar sig ha avgått ungefär i samma stund som vi får reda på det. Vi får med andra ord spendera några timmar på Husøy innan färjan tar oss till de spektakulära topparna på Sanna, som egentligen är det enda man ser på håll. Den högsta toppen heter Trænastaven (338m) och kräver lite klättring så vi får idag nöja oss med en av de lägre topparna.

Hus-seightseeing på Husøy.

Sanna med Trænastaven i bakgrunden.

Træna består av flera mindre ögrupper, totalt lite över 1000 öar som befolkades redan för 9000 år sedan. På Sanna är det endast två personer som är fastboende idag och det är kanske inte så konstigt med tanke på avstånden och avsaknaden av butik. Däremot finns här en NATO-station på toppen med namnet Gompen och vägen dit är asfalterad som under 300 meter går rakt genom berget så ficklampa är nödvändigt för att se var man sätter fötterna. Tomas och Sofie stressar på som om det brann i häcken så på bara 30 minuter är vi uppe på toppen efter att vandrat ca. 2,3 km och lite drygt 200 höjdmeter. Hela vägen upp kommer man dock inte då stationen på toppen är inhägnad.

Vy från Gompen med tunneln som kommer ur berget.

Sanna från ovan.

Tomas och jag tar en alternativ väg tillbaka via Kirkehellaren som är en spektakulär grotta rakt in i berget. Namnet är förståeligt för grottan är smal, hög och längst in står en stor sten likt ett altare. Det är också här man brukar hålla konserter under den omtalade Trænafestivalen. Træna har i övrigt ett rikt kulturliv och det finns flera intressanta installationer att besöka, bl.a. badstugan som designats av svenska Anders Jakobsen och placerats på Husøys västsida.

Jag poserar på altaret i Kirkehellaren.

Vi har en färja att passa så besöket vid Kirkehellaren blir ganska stressigt, ändå springer Tomas iväg likt en bergsget till ytterligare en grotta ett par hundra meter sydväst om platsen. Jag passar på att vila och tar några extra kort. Sofie som tog tunneln tillbaka väntar redan vid båtkajen, men vi hinner dit i god tid och tar sedan färjan tillbaka till Husøy.

Dønnamannen sett från hurtigbåten.

På Husøy hinner vi äta en god och med norska mått ganska billig fisksoppa innan hurtigbåten för oss tillbaka till Lovund igen denna högsommardag som visar sig bli närmare 28 grader. Tälten står kvar orörda i Hestvika även denna kväll som på sedvanligt vis avslutas med lite whisky och solnedgång över öarna vi nu sett på nära håll. Imorgon börjar vi återigen paddla.

Træna sett från Hestvika på Lovund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar