lördag 20 juli 2019

Helgelandskusten, dag 6: Lovund-Tomma

Distans: 28 km
Total distans: 89 km
Paddeltid: 5 h 30 min
Paddelväg: klicka här

Klockan är åtta på morgonen, men trots det sover Tomas och Sofie för fullt. Konstigt, de är alltid uppe tidigt men är väl extra slitna så jag stänger av mitt larm och slumrar vidare tills klockan nästan slagit tio. Det visar sig att mina kamrater gick upp strax efter att klockan ringde så nu är mina morgonrutiner försenade med över en timma, men tur jag är snabb för deras försprång är snart borta och ungefär i samma stund börjar det utlovade regnet. Alla kastar ner packningen i kajakerna och ordningen blir förstås därefter. Vi är på vattnet strax efter elva, trots min försovning.

Glada miner, trots regnet.

Väl på vattnet är det helt vindstilla medan regnet tilltar allt mer, men i kajaken och med kapellet på är man alltid lika skyddad. Vi paddlar över Lovundvika i betydligt lugnare vågor denna gång och sen vidare in i Sleneset en annan väg än den vi tog i onsdags. Regnet som vräkt på oss ett tag har nu slutat helt och solen tittar fram igen. De tvära väderväxlingarna är tydligen typiska här uppe. Man får helt enkelt räkna med allt och klä sig därefter.

Intressanta formationer vid Sleneset.

En bit efter Sleneset har vi vinden i ryggen och paddlar snabbt och lätt mot Tomma där vi finner kanske resans finaste sandstrand och tältplatser uppe på berget som slår det mesta. Det här blir en bra avslutning på en mycket fin paddelvecka.

Egen beach på Tomma.

Går det att få det så mycket bättre?

Även om vi var inställda på lite svalare temperaturer innan vi kom hit så är det nu sommar på riktigt och termometern visar 25 grader, men i vattnet är det inte mycket mer är 15. Trots det hoppar Tomas i och badar helt utan hämningar likt ett barn.

Ingen fisk den här gången.

Två tält med utsikt.

Ett stort gäng tärnor nyttjar kvällsljuset och fiskar i viken medan vi äter middag. För egen del blir det sojakross i kokosmjölk med grönsaker och risnudlar. En mycket god rätt som håller länge i värme, ja den är nog resans godaste om man bortser från restaurangbesöken. Det blir helt enkelt en sån där kväll med alla rätt; trevligt sällskap, kanonfin lägerplats, god middag och strålande väder. Imorgon paddlar vi sista biten till Nesna.

Whisky-drickande med utsikt.

Här sover jag gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar