söndag 21 juli 2019

Helgelandskusten, dag 7: Tomma-Nesna

Distans: 18 km
Total distans: 107 km
Paddeltid: 4 h 17 min
Paddelväg: klicka här

Varma kastvindar rycker i tältet när solen går upp strax innan tre. Det är för varmt att låta dörren vara stängd men för blåsigt för ansiktet att ha den öppen. Lösningen blir att låta myggnätet på ena dörrhalvan ta vind för ansiktet och öppna upp andra dörrhalvan vid benen helt för luftcirkulationens skull. Har aldrig känt behovet av den knepiga tältkonfigurationen tidigare men just nu är det helt rätt.

Dags att lämna denna fina plats.

Tidvattnet är på väg in vilket underlättar avfärden, det motsatta innebär mer bärande förstås. De knepiga kastvindarna vi hade på Lovund kommer också här med jämna mellanrum men då vi rundar Tomma och kommer ut i vinden blir det bättre.

Tomas på Tommas norrsida.

Efter ett lunchstopp i en någorlunda skyddad vik har vi sen helt öppen paddling sista biten mot Nesna. Vinden är på väg att vrida och under någon timme får vi väldigt lugna förhållanden.
Nu är det ganska öppet hela vägen till Nesna men vindarna är snälla med oss idag och vågorna likaså.

Lugnt och fint.

Vi passerar en större laxodling som är en ganska vanlig syn i området. Själv undviker jag odlad lax så gott det går då jag vet vilken smutsig industri det är, men att se en odling på nära håll är ändå spännande. Just när vi passerar odlingen utfodras laxen samtidigt som några ur personalen håller extra koll på oss paddlare. Kanske misstänker de vi är miljöaktivister, med all rätt.


Jag och Sofie norr om Tomma. Foto: Tomas Karlsson.

Efter allt vi sett under veckan blir sista biten in mot Nesna tämligen tråkig. Bergen är plattare här och avstånden längre. Dessutom har vi tidvattenströmmar rakt mot oss långa stunder och det känns som vi paddlar i sirap. Nästa gång blir det som sagt start vid antingen Stokkvågen eller på någon utav öarna, för hit skall jag definitivt igen.

Schejk-mössan på och stadig blick framåt. Foto: Tomas Karlsson.

Efter att vi tömt kajakerna passar jag på att ta en dusch på campingen och påbörjar sen den drygt 100 mil långa vägen ner till Bergslagen med planerat tältstopp på lämplig plats. Tomas och Sofie stannar kvar en natt och fortsätter sedan Norgeäventyret norrut, men för mig slutar det här. Vi ses förmodligen nästa år igen!

1 kommentar:

  1. Fina bilder från fina paddelvatten. Kul att du hittat dit. Tonnes tycker vi är bra ilägg med gott om parkeringar, affär, stränder, slip med mera.

    SvaraRadera