söndag 15 juli 2018

Sverige till Finland, dag 2: Understensviten-Ängeskär

Distans: 31 km
Paddeltid: 5 h 36 min
Total distans: 48,5 km
Dagssnitt: 24.3 km/dag
Vind: 0-4 m/s O vridande till S
Paddelväg: klicka här

Myggen blev för ihärdiga igår så både jag och Tomas tvingades resa våra tält. Det var varmt, såpass varmt att jag först låg i enbart kalsonger. Sömnen blev knackig då jag oroade mig över den kommande överfarten samt att jag inte anpassat mig till värmen och sovkomforten. När klockan ringer har jag nog inte sovit mycket mer än fyra timmar. Dessutom har Tomas klocka obemärkt glidit över till finsk tid så reveljen går en timma tidigare än vad vi tänkt. Det gör inget, för havet är spegelblankt så lika bra att komma iväg så fort som möjligt.

Blankt och fint. Ser du fyren Märket i fjärran?

Strax innan klockan sju finsk tid är vi på vattnet och tar sikte mot fyren Märket som står mitt i Ålands hav och på gränsen mellan Sverige och Finland. Till fyren har vi 12km öppet hav och i farleden fem stora båtar som vi ganska enkelt kan ha under uppsikt.

Blankt hav och båtar i fjärran.

Väl framme vid Märket följer vi med på en guidad fyrvisning och äter sedan lunchen innan vi fortsätter in mot de yttersta mindre öarna i Ålands skärgård, nu i en frisk bris och krabbiga Ålandsvågor.

Fyren Märket

Tomas med benen i två länder samtidigt.

Lägret slår vi upp på en ö tämligen nära Eckerö. Den kritiska passagen är över och en skön känsla har börjat infinna sig. Tänk att vi paddlat över hela Ålands hav, med kajak! Det firar vi med ett skönt dopp samt några skvättar whiskey. Efter att ha motat bort en orm i mitt förtält är det sedan dags för välbehövlig mat och efter det sängen. Imorgon ska jag sova länge!

Kallt eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar