fredag 20 juli 2018

Sverige till Finland, dag 7: Jurmo-Vähä Koiluoto

Distans: 25 km
Paddeltid: 5 h 6 min
Total distans: 190 km
Dagssnitt: 27.2 km/dag
Vind: 0-6 m/s O
Paddelväg: klicka här

Tomas har redan plockat ihop sitt tält när jag vaknar vid åtta på morgonen. Vi brukar stiga upp ungefär samtidigt men idag tror jag han känner sig lite stressad över att jag brukar bli klar först. Det är förvisso ingen tävling men jag förstår att han inte vill låta mig vänta.

Tältplatsen på den lilla ön intill Jurmo.

Min mage har varit lite orolig under morgonen och jag har en lätt illamående känsla när vi börjar paddlingen norrut. Vattnet som vi hämtade vid Jurmo igår är något bräckt och kanske är det orsaken till mitt illamående, även om Tomas tror att det är en vanlig bakfylla. Två öl har mig veterligen aldrig ställt till några bekymmer så maten eller vattnet är nog den troliga orsaken.

Vi färgmatchar varandra.

Morgonen har varit väldigt lugn och en slöja av moln skymmer solen. Det är första dagen med lite mer mulet väder. Temperaturen ligger kring tjugo grader vilket är optimalt för att inte gå varm. Då vi korsar fjärden Skiftet övergår de lugna vindarna till en liten mer blåsig tillställning. Vinden är rakt mot oss men ändå inte mycket mer än fem till sex sekundmeter. På andra sidan har öarna finska namn vilket väl borde tyda på att vi nu kommit in i Finland?

Resans första regnskur.

Lättare regnskurar kommer och går efter lunch. Rutten via sundet Kivivesi är något mer skyddad så vi väljer den för att inte bli överraskade av hårda vindar, trots att den är något längre. Vattentemperaturen vid en privatbrygga visar tjugotre grader och man känner tydligt hur havet värmer då lufttemperaturen är något lägre. Vattnet är för det mesta ganska lugnt och någon direkt blåst får vi aldrig.

En av dagens två bropassager.

Väl ute ur sundet öppnar havet upp sig igen. Paddlingen går raka spåret till första bästa ö då oroväckande moln närmar sig på himlen. Det ska regna under natten så vi väljer en klippig tomt med fin utsikt och bra dränering. Det har blivit klipptältning alla nätter då sandstränder och gräsplättar lyst med sin frånvaro.

Sol gör Tomas glad.

Tälten reser vi snabbt och plockar sen in alla prylar vid första uppehåll. Att sitta inne i tälten är för varmt så maten lagar vi ute trots det lätta duggregnet. Jag knäpper en öl och njuter av den lugna kvällen. Tomas hör ljudet och flyger upp som en tjugoåring då han glömt ölen i kajaken.

Nu kan det regna!

Kvällen avslutas med ett bad i det varma havet till toner av finsk musik i fjärran. Någon eller några har hög volym och det märks att vi nu börjar närma oss lite mer bebyggelse. Fritidshusen står ganska tätt, men så har vi också bara cirka tjugo kilometer till Nystad.

Fin skog intill husknuten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar